Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Activităţile cu tinerii, în atenţia parohiilor clujene
Preoţii din Protopopiatul Cluj II, parohiile de pe raza municipiului Cluj-Napoca, au participat la o întâlnire în cadrul căreia s-au analizat modalităţile prin care se poate intensifica viaţa duhovnicească a tinerilor.
Şedinţa lunară de lucru de marţi, 10 septembrie, care a avut loc la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului“ din localitatea Floreşti, judeţul Cluj, a fost prezidată de protopopul Gheorghe Braica şi a început cu o slujbă de Te-Deum, în biserica mănăstirii. În cadrul şedinţei, s-a discutat despre începerea şcolii şi despre prezenţa preoţilor la festivitatea de deschidere a anului şcolar, prilej cu care elevii vor fi binecuvântaţi.
Un alt subiect discutat a fost organizarea, în protopopiat, pe 25 septembrie, a şedinţei preoţeşti de toamnă, ce va avea tema „Două imperative ale misiunii în parohii: activităţile cu tinerii şi asistenţa socială“.
Apoi, unul dintre duhovnicii mănăstirii de la Floreşti, ierom. Anastasie Berbecel, a susţinut un referat pe tema „Problemele pastorale în mediul urban“, conform celor precizate de protopopul de Cluj II, Gheorghe Braica.
„Părintele Anastasie a arătat că pastoraţia, ca metodă de modelare a sufletelor creştinilor este unul dintre imperativele activităţii fiecărui preot. De asemenea, a adus în discuţie faptul că supradimensionarea unor parohii din mediul urban îngreunează legătura preotului cu credincioşii. Au fost prezentate şi metodele individuale pe care le poate utiliza preotul pentru a ţine o legătură strânsă cu enoriaşii, făcând trimitere la vizitele pastorale pe care le poate face în comunitatea pe care o păstoreşte“, a spus pr. Braica.
Activităţile cu tinerii, în atenţia preoţilor
În cadrul întâlnirii de la Floreşti, a fost prezent şi coordonatorul activităţilor de tineret din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, Radu Copil, care a susţinut un referat despre activităţile cu tinerii, pe care fiecare parohie clujeană în parte ar putea să le deruleze.
„Au fost date sfaturi concrete preoţilor în ceea ce priveşte planul comun de a desfăşura astfel de activităţi. De asemenea, pentru început, s-a stabilit ca fiecare parohie să desemneze un tânăr, care să ţină permanent legătura cu Radu Copil, coordonatorul activităţilor de tineret din eparhie, pentru a se discuta acţiunile pe care tinerii din comunitatea parohială pot să le deruleze“, a mai precizat protopopul Gheorghe Braica. Şedinţele la nivelul Protopopiatului Cluj II se desfăşoară lunar, sub coordonarea protopopului, fiind apreciate ca deosebit de importante pentru îmbunătăţirea activităţii din parohii, prin împărtăşirea experienţelor preoţilor.