În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Actualitate: Stare de urgenţă în Ocna Mureş
Craterul apărut în oraşul Ocna Mureş avea, ieri, o suprafaţă de aproximativ 8 mii de metri pătraţi. Aproape 200 de jandarmi supraveghează zona, nelăsând pe nimeni să se apropie de imensa groapă care, în doar câteva ore, şi-a mărit de peste zece ori diametrul, înghiţind un magazin şi o parte a unui drum din oraş.
Zeci de familii din blocurile situate în apropiere locului unde a apărut, miercuri dimineaţa, un crater, în urma prăbuşirii unei galerii a fostei mine de sare din oraş, erau pregătite ieri de evacuare, la primul semn de extindere a gropii. "S-ar putea să fie afectate şi blocurile din faţa supermarketului. Populaţia a fost deja avertizată să se pregătească pentru o eventuală evacuare", a declarat Ştefan Bardan, prefect de Alba. Mulţi dintre locatarii blocurilor aflate în apropierea zonei afectate au făcut noapte albă, unii preferând să rămână în stradă, alături de forţele de ordine, de teamă că surparea de teren s-ar putea extinde, în timp ce alţii au preferat să-şi evacueze încă de miercuri bunurile din apartamente, ca o măsură de precauţie. Aproape 200 de jandarmi supraveghează zona, nelăsând pe nimeni să se apropie de craterul care, în doar câteva ore, şi-a mărit de peste zece ori diametrul. După decretarea stării de alertă, au fost evacuate 19 persoane, inclusiv din două case parohiale, precum şi bunurile din cinci imobile afectate de fenomenul de surpare. În urma unei şedinţe a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba, desfăşurată miercuri în Ocna Mureş, s-a dispus efectuarea în regim de urgenţă a unui studiu geotehnic. Surparea a fost cauzată de apa sub presiune Potrivit specialiştilor ISU Alba, craterul s-a format, miercuri dimineaţă, pe un teren aflat în spatele unui supermarket din localitatea Ocna Mureş, iar "fenomenul este cauzat de apa sub presiune, provenită de la o sondă aparţindând societăţii Salina din Ocna Mureş, care a ajuns la suprafaţă, producând prăbuşirea unei foste galerii". "Diametrul craterului a fost, iniţial, de doar 5-7 metri, iar acum are peste 100 de metri. Evoluţia fenomenului de surpare stagnează în prezent", se preciza într-un comunicat remis, ieri, de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Alba. În timpul nopţii de miercuri spre joi, s-a asigurat iluminatul cu proiectoare şi generatoare în zonă, pentru continuarea acţiunilor de intervenţie şi monitorizare a fenomenului, prin observarea martorilor instalaţi şi patrularea zonei. Totodată, echipele de la E.ON Gaz şi Electrica monitorizează instalaţiile proprii din zona afectată, iar alimentarea cu gaz metan a unei suburbii a oraşului a fost întreruptă, fiind afectaţi circa 2 mii de consumatori.