În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Adăpost pentru copiii străzii la Bacău
Copiii străzii din municipiul Bacău vor beneficia de servicii sociale prin intermediul Adăpostului de zi şi de noapte "Morcoveaţă". Clădirea acestui centru a fost inaugurată şi sfinţită ieri de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, în prezenţa partenerilor din proiect şi a autorităţilor locale.
Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul a sfinţit ieri sediul Adăpostului de zi şi de noapte pentru copiii străzii "Morcoveaţă" din municipiul Bacău. Proiectul va fi derulat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, şi vine în ajutorul copiilor fără adăpost din municipiul Bacău. PS Ioachim Băcăuanul a remarcat că implicarea Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului în realizarea acestui adăpost vine în ajutorarea copiilor străzii sau care nu au familii, din ce în ce mai numeroşi în contextul social actual. La final, Preasfinţia Sa a oferit acestui adăpost, din partea Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, cărţi de rugăciuni şi icoane. Sorin Braşoveanu, directorul Direcţiei pentru Protecţia Copilului Bacău şi-a exprimat bucuria pentru faptul că Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului este alături de acest proiect prin susţinerea adăpostului de zi şi de noapte. După cum ne-a relatat pr. Constantin Gherasim, consilier pe probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, la eveniment a participat un sobor de preoţi, stareţi şi stareţe de la mănăstirile din judeţul Bacău şi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Bacău. "În cadrul acestui proiect va fi o bună colaborare între Biserică şi instituţiile statului pentru educarea acestor copii. Adăpostul de zi şi de noapte este primul centru de acest gen de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului", a spus pr. Constantin Gherasim. Consiliere spirituală pentru copiii din adăpost Acţiunile care vizează rolul Eparhiei Romanului şi Bacăului în susţinerea Adăpostului de zi şi de noapte pentru copiii străzii "Morcoveaţă" constau în: mediatizarea proiectului, a obiectivelor şi a rolului acestuia prin mijloacele de comunicare proprii; promovarea şi dezbaterea mesajului campaniei "Banii tăi ţin copiii în stradă" şi "Spune NU cerşetoriei!" în cadrul întrunirilor din protopopiate; distribuirea materialelor realizate în subproiect ş.a. "Pentru susţinerea activităţilor adăpostului de zi şi de noapte pentru copiii străzii din Bacău, conform protocolului de colaborare încheiat în anul 2010, Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului va comunica populaţiei, prin intermediul Sectorului misiune şi filantropie, efectele încurajării cerşetoriei în rândul copiilor. De asemenea, preoţii parohi din Bacău vor informa credincioşii că atât autorităţile locale, cât şi cele judeţene, alături de Biserică, au dezvoltate servicii sociale pentru ajutorarea copiilor. Preoţii vor oferi consiliere spirituală copiilor din adăpost, care va consta în cateheză pentru reintegrarea lor în societate", a spus pr. Eugen-Ciprian Ciuche, consilier la Sectorul social-filantropic şi misionar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.