În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Adăpost şi hrană, la Centrul Social de Urgenţă din Alba Iulia
Centrul Social de Urgenţă din Gara CFR din Alba Iulia oferă în prezent adăpost şi hrană pentru 56 de oameni ai străzii, capacitatea aşezământului fiind suplimentată în ultima perioadă din cauza temperaturilor scăzute.
Astfel, în prezent, beneficiază de serviciile Centrului Social de Urgenţă Alba 47 bărbaţi şi nouă femei, iar în perioada 1-4 februarie au fost primiţi în centru cinci beneficiari noi. Centrul are patru dormitoare pentru beneficiari: unul este destinat femeilor şi celelalte trei pentru bărbaţi, cu câte 12, 14 şi 16 locuri. În prezent, acest centru este singurul de acest gen din judeţ.
„Având în vedere temperaturile scăzute din ultima perioadă am decis suplimentarea locurilor din cadrul centrului. De asemenea, vom încerca să găsim soluţii, astfel încât nici o persoană aflată în dificultate să nu rămână în aceste zile reci pe stradă. Dacă nopţile de vară le petrec în gări sau clădiri părăsite, oamenii străzii nu au alternative pe timpul iernii, cu excepţia Centrului Social de Urgenţă din Gara CFR Alba Iulia, singurul din tot judeţul, unde primesc găzduire pe timpul nopţii, mâncare caldă şi haine curate“, a spus Costinel Şoaită, coordonatorul Centrului Social de Urgenţă Alba Iulia.
Centrul este în structura „Filantropiei“
Centrul Social de Urgenţă Alba (Aşezământul Social pentru Persoanele fără Adăpost) este o unitate pentru persoane care se confruntă cu riscul excluderii şi marginalizării sociale, aflată în structura Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. Acesta oferă beneficiarilor, persoane fără locuinţă, servicii de primire, găzduire temporară şi cantină socială, consiliere socială, suport emoţional, informare, orientare şi integrare socio-profesională, însoţire pentru obţinerea unor documente şi acte de identitate sau stare civilă, asistenţă medicală primară şi îngrijire, ajutor material, asistenţă moral-religioasă fără discriminare pe motive de confesiune, etnie sau gen.
Beneficiarii centrului sunt persoane fără adăpost, identificate pe stradă sau în gări, persoane care şi-au pierdut locuinţa din diverse motive şi nu au resursele materiale şi financiare necesare asigurării alteia şi nici nu beneficiază de alte servicii sociale care acordă găzduire, vârstnici abandonaţi de propria familie şi ale căror resurse financiare şi personale sunt insuficiente, tineri proveniţi din case de tip familial, foşti deţinuţi, respinşi de familie şi lipsiţi de sprijinul societăţii. Centrul are o capacitate de 50 de locuri, iar persoanele incluse în acest program pot beneficia de aceste servicii timp de 90 de zile (cu posibilitate de prelungire), conform unui comunicat transmis de biroul de presă al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.