La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Admitere la Seminarul Teologic din Caransebeş
Seminarul Teologic din Caransebeş a organizat admiterea în ciclul liceal de profil, după ce candidaţii, absolvenţi ai ciclului gimnazial de opt clase, în perioada 31 mai - 2 iunie, au avut posibilitatea să se înscrie la secretariatul instituţiei teologice.
Examenul propriu-zis a fost precedat de vizita medicală a candidaţilor, continuând cu verificarea cunoştinţelor religioase şi aptitudinilor specifice profilului teologic-ortodox. Proba orală a fost apreciată prin calificativele admis/ respins. Aceasta a constat în verificarea aptitudinilor muzicale prin intonarea unei cântări bisericeşti, patriotice sau populare, verificarea dicţiei prin rostirea unei rugăciuni sau citirea unor pasaje din cărţile de cult şi verificarea simţului ritmic, a gamei Do major, luarea tonului după pian. Proba scrisă a fost apreciată prin evaluare cu note între 1,00 şi 10. Evaluarea candidaţilor s-a făcut în baza subiectelor din programa la disciplina religie, aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, pentru anul şcolar 2011-2012, subiecte ce se regăsesc şi în programa şcolară pentru clasele a VII-a şi a VIII-a. Pentru această probă s-au extras din programă trei subiecte: "Rugăciunea în viaţa creştinului", "Crezul - sinteza învăţăturii de credinţă", "Pilda semănătorului - primire şi împlinire a Cuvântului lui Dumnezeu", cu notificarea de a se trata obligatoriu două subiecte din cele trei propuse. La Seminarul Teologic-Liceal Ortodox "Episcop Ioan Popasu" din Caransebeş s-au înscris 24 de candidaţi din Eparhia Caransebeşului, cât şi din eparhiile judeţelor vecine: Hunedoara, Timiş şi Arad, concurenţi pe 30 de locuri disponibile pentru clasa a IX-a. În urma evaluărilor făcute pe baza baremelor de corectare avizate, au fost admişi 26 de candidaţi. Pentru locurile rămase neocupate se va organiza, conform metodologiei, o altă examinare la începutul lunii iulie. Comisia de examinare a avut următoarea componenţă: Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului (preşedinte), pr. director Constantin Train, arhim. prof. Constantin Timiş, pr. prof. Pavel Marcu, pr. prof. Rusalin Isac, pr. prof. Pătruţ Bănăduc, arhid. prof. Vicenţiu Românu, pr. prof. Laurenţiu Iacob (membri evaluatori), Viorica Zaharia (secretar de comisie). "Am constatat cu mare bucurie că, deşi am avut un număr de candidaţi care nu au ocupat cele 30 de locuri disponibile, tinerii s-au prezentat foarte bine, atât din punct de vedere practic, cât şi teoretic. Considerăm că este meritul lor şi al preoţilor care i-au format şi le-au descoperit această chemare de misionar", a declarat PS Episcop. "Pe tinerii admişi îi aşteaptă o perioadă frumoasă, de care se vor bucura şi pe care o vor aprecia la momentul cuvenit. Mai mult decât atât, pe lângă studiu, ne vom ruga împreună şi nădăjduim să creştem duhovniceşte în tinda Bisericii lui Hristos, pe care o vor sluji aceşti copii de astăzi şi preoţii de mâine", ne-a declarat şi părintele arhimandrit Constantin Timiş, spiritual la şcoala teologică din Caransebeş.