De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Adunare Eparhială în Episcopia Maramureşului şi Sătmarului
Sâmbătă, 24 ianuarie, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Justinian, al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a avut loc, în Sala „Sfântul Iosif Mărturisitorul“ a Catedralei Episcopale „Sfânta Treime“ din Baia Mare, şedinţa Adunării Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului.
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului a săvârşit Sfânta Liturghie, urmată de slujba de Te-Deum, în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime“. După întrunirea membrilor Adunării Eparhiale pe comisii, s-au desfăşurat lucrările anuale ale Adunării Eparhiale, în plen, fiind prezentate: raportul comisiei administrativ-bisericeşti, pe anul 2014; contul de execuţie bugetară pe anul 2014; proiectul de buget pe anul 2015; activitatea culturală pe anul 2014; activitatea social-filantropică a clerului şi a ONG-urilor pe anul 2014; activitatea sectorului Patrimoniu sacru şi Pictură bisericească pe anul 2014; raportul sectorului teologic-educaţional pe anul 2014; raportul corpului de inspecţie şi control pe anul 2014; raportul sectorului canonico-juridic pe anul 2014; viaţa monahală din Eparhie, pe anul 2014; evenimente deosebite din viaţa Eparhiei în anul 2014.
33 de biserici şi mănăstiri în construcţie
Din rapoartele prezentate de consilierii şi inspectorii de resort, se menţionează că Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, care cuprinde judeţele Maramureş şi Satu Mare, are un număr de 522.480 de credincioşi, care sunt arondaţi la 385 de parohii rurale şi 88 urbane, deservite de 572 clerici şi de alţi 18 preoţi caritativi, care activează în spitale, penitenciare sau instituţii ce aparţin de Ministerul Afacerilor Interne şi Administraţiei, precum şi 38 de mănăstiri şi schituri.
În anul 2014 au fost hirotoniţi întru preot şi diacon un număr de 39 clerici, 40 de preoţi au fost distinşi pentru activitatea lor, s-au pensionat un număr de 13 preoţi, iar un număr de 11 clerici au fost sancţionaţi pentru abateri disciplinare.
Pe cuprinsul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului sunt, în prezent, 33 de biserici şi mănăstiri în construcţie, Catedrala Episcopală, un sediu de protopopiat, se pictează un număr de 14 biserici, iar biserica monument din Buzeşti, Protopopiatul Chioar, este în faza lucrărilor de restaurare.
Din punct de vedere al relaţiilor interconfesionale şi interreligioase, atmosfera dintre Biserica Ortodoxă şi celelalte culte şi religii a fost una de normalitate, constatându-se o îmbunătăţire a relaţiilor şi cu Biserica Greco-Catolică, deşi încă mai există procese pe rol cu privire la revendicarea unor bunuri patrimoniale.
Reuniunea Tinerilor, evenimentul anului 2014
În plan cultural, în editura Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului s-au tipărit Calendarul bisericesc, în mai multe variante, patru numere din revista „Graiul Bisericii Noastre“, revista „Ortodoxia maramureşeană“, s-a continuat colaborarea cu „Gazeta de Maramureş„, la editarea suplimentului de spiritualitate ortodoxă, iar două parohii au editat propriile reviste.
De asemenea, a fost consemnată apariţia unui număr de şase cărţi în Editura eparhială sau în alte edituri.
În cadrul Anului Omagial Euharistic şi a Anului Sfinţilor Martiri Brâncoveni s-au desfăşurat mai multe manifestări cultural-bisericeşti, iar, la iniţiativa PS Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, mai multe biserici care au fost sfinţite au primit hramul Sfinţilor Martiri Brâncoveni.
Reuniunea Naţională a Tinerilor Ortodocşi, desfăşurată în perioada 3-6 septembrie 2014, cu participare naţională şi internaţională, poate fi considerată evenimentul anului 2014, eveniment ce a prilejuit o bună colaborare între diferite instituţii băimărene sau judeţene (Primăria Baia Mare, muzee, Ansamblul „Transilvania“, Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Maramureş, UAC Europe - Dumbrăviţa) şi Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, dar şi un bun prilej de documentare şi socializare pentru cei 3500 de tineri participantţi.
Biroul pentru catehizarea tineretului şi-a continuat derularea proiectului „Hristos împărtăşit copiilor“, în cadrul căruia sunt înscrişi 5703 copii.
Totodată, s-a desfăşurat concursul „Sfânta Euharistie - Lumina vieţii creştine“ şi s-au organizat 18 tabere şi activităţi pentru copii şi tineret, iar la propunerea PS Iustin Sigheteanul, la data de 27 decembrie 2014, a fost proclamat Sfântul Arhidiacon Ştefan ca ocrotitor al tinerilor ortodocşi din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului.
De asemenea, Liceul Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt“ din Satu Mare este implicat în proiectul european „Comenius“, alaturi de participantţi din alte şase ţări europene.
Proiecte în domeniul de Economie Socială
Anul 2014 a fost un an important în viaţa ierarhilor din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului. IPS Arhiepiscop Justinian i s-a conferit titlul de „Cetăţean de Onoare“ al judeţului Maramureş, iar PS Iustin Sigheteanul a împlinit 20 de ani de slujire arhierească.
La propunerea PS Iustin Sigheteanul, Primăria municipiului Sighetu Marmaţiei a adoptat hotărârea ca Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil să devină patronii spirituali ai municipiului.
În plan social-filantropic, în anul 2014, în urma colectelor organizate în Eparhia Maramureşului şi Sătmarului (ex. Fondul Filantropia - 61.860 lei, Fondul Central Misionar - 104.661 lei, colecta pentru creştinii din Siria - 22.000 lei, colecta pentru sinistraţi - 41.780 lei şi colecta din prima Duminica a Postului Crăciunului - 178.200 lei) s-a adunat suma de 448.500 lei.
Un număr de 32.814 persoane au beneficiat de 81.570 porţii de mâncare, în valoare de 449.420 lei, oferite de asociaţii parohiale sau mănăstiri, s-au oferit pachete pentru 14.000 de copii, în valoare de 214.00 lei, şi s-a oferit sprijin financiar în 18 cazuri, în valoare de 27.500 lei.
În momentul de faţă este în stadiu avansat de amenajare Centrul social-filantropic „Sfinţii Doctori Cosma şi Damian“ din Baia Mare pentru îngrijirea persoanelor vârstnice şi au fost aprobate cinci Proiecte pe Economie Socială, care vizează înfiinţarea unor structuri de economie socială în următoarele domenii: Tipografie, Curăţătorie chimică, Prescurărie - Brutărie, Centru rezidenţial pentru tinerii cu dizabilităţi şi un Atelier protejat pentru tinerii cu dizabilităţi.
În cadrul Eparhiei Maramureşului şi Sălajului, funcţionează Departamentul de Teologie Ortodoxa din Centrul Universitar Nord Baia Mare, Universitatea Tehnică Cluj Napoca, cu un număr de 156 studenţi şi 62 de masteranzi; Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul“ din Baia Mare, cu un număr de 904 elevi, rezultat din fuziunea Seminarului Teologic Ortodox cu Liceul Sanitar din Baia Mare, şi Liceul Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt“ din Satu Mare, cu un număr de 540 de copii în ciclurile preşcolar, primar, gimnazial şi liceal, iar disciplina Religie este predată în cele două judeţe de 254 de cadre didactice.
La acestea, se mai adaugă slujbele de târnosire, resfinţire de biserici şi sfinţire de capele mortuare săvârşite de PS Iustin Sigheteanul, precum şi participarea la diferite manifestări cultural-religioase.