În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Alba Iuliei
La Alba Iulia au avut loc sâmbătă, 1 februarie, lucrările Consiliului Eparhial şi ale Adunării Eparhiale ale Arhiepiscopiei Alba Iuliei, care s-au desfăşurat sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Irineu. La acest eveniment important pentru viaţa eparhiei a fost prezentat bilanţul activităţii celor patru sectoare de activitate, după care au fost supuse aprobării direcţiile de acţiune şi proiectele principale pentru anul 2014.
Programul zilei de sâmbătă, 1 februarie, a debutat cu lucrările Consiliului eparhial, iar apoi Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a oficiat slujba de Te Deum şi a rostit un cuvânt în calitate de preşedinte al Adunării Eparhiale.
Lucrările au continuat cu prezentarea rapoartelor generale anuale ale consilierilor eparhiali, pe anul 2013, şi luările de cuvânt din partea participanţilor.
„La Adunarea Eparhială s-a evidenţiat bogata activitate desfăşurată în diverse sectoare ale eparhiei noastre. Din dările de seamă ce au fost prezentate am înţeles că prin conlucrare jertfelnică cu Hristos - Capul Bisericii, putem fi celule vii şi roditoare spre zidirea corpului eclesial, adică, trupul tainic al lui Hristos“, a spus IPS Arhiepiscop Irineu, care a adăugat că „acest timp trecător e preţios şi trebuie să-I dăm Mântuitorului nostru fiecare clipă, lăsându-L pe El să ne organizeze viaţa. Fiind umili, ascultători şi plini de zel în slujirea lui Hristos şi a Bisericii Sale, putem contribui la stârpirea răului din societate şi la cultivarea binelui, care vindecă şi regenerează realitatea înconjurătoare“.
Noi proiecte supuse aprobării
Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia are în cuprinsul său judeţele Alba şi Mureş şi este împărţită în 10 protopopiate, câte cinci în fiecare judeţ.
„Adunarea Eparhială este organismul deliberativ pentru toate problemele administrative, economice, culturale, social-filantropice şi patrimoniale ale eparhiei. Ea se compune din 30 de reprezentanţi ai clerului şi ai credincioşilor, aleşi pe o perioadă de patru ani, în proporţie de o treime clerici şi două treimi mireni, persoane care s-au implicat în viaţa comunităţilor de unde provin, dovedind o viaţă morală şi religioasă ireproşabilă“, a spus părintele Eugen Moldovan, consilier administrativ-bisericesc al centrului eparhial de la Alba Iulia.
La acest eveniment important pentru viaţa eparhiei, raportorii au prezentat bilanţul activităţii celor patru sectoare de activitate, după care au fost supuse aprobării direcţiile de acţiune şi proiectele principale pentru anul 2014.
La întâlnire au luat parte şi invitaţi care nu sunt membri ai Consiliului şi Adunării eparhiale.