Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Adunarea eparhială a Episcopiei Caransebeșului
Membrii Adunării eparhiale a Episcopiei Caransebeșului s-au întrunit sâmbătă, 5 februarie, sub președinția Preasfințitului Părinte Episcop Lucian, pentru a analiza activitatea desfășurată de toate sectoarele Eparhiei Banatului Montan în anul 2021 și pentru a creiona proiectele ce vor fi implementate în anul 2022.
Adunarea a debutat cu o slujbă de Te Deum, oficiată de un sobor de preoți condus de părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, în paraclisul episcopal cu hramurile „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” și „Sfinții Trei Ierarhi” din incinta Centrului eparhial.
Evenimentul a continuat în sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Episcopiei Caransebeșului, prin prezentarea raportului general din toate sectoarele și departamentele Administrației eparhiale pe anul 2021, de către părintele Alin Câmpean, consilier administrativ-bisericesc al eparhiei.
O preocupare importantă a episcopiei a fost acordarea de ajutoare financiare pentru probleme medicale și sociale, sprijinirea lucrărilor de renovare a spitalelor din județ; elevii cu probleme sociale au fost ajutați, persoanele vârstnice, în contextul pandemiei de COVID-19, au primit îmbrăcăminte, alimente, combustibil pentru încălzire, mobilier de uz casnic etc., toate acestea ajungând la suma de aproximativ 1.500.000 de lei. Pe lângă acestea, pentru toate spitalele din eparhie au fost oferite gratuit 200 de cărți de rugăciuni. Pentru Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș, au fost oferite în dar, de către Părintele Episcop Lucian, pulsoximetre, tensiometre și termometre necesare pentru evaluarea pacienților suspecți de COVID-19.
Anul trecut, Departamentul de tineret a desfășurat cinci campanii umanitare în valoare totală de 250.022 de lei, cu peste 1.800 de beneficiari. De asemenea, au fost organizate 13 tabere educaționale, derulate pe parcursul a 62 de zile, pentru 530 de copii și tineri; 7 pelerinaje și excursii organizate de și pentru tineri; 11 reuniuni și sesiuni de formare a tinerilor și 14 activități în spațiul online - 7 ateliere și 7 conferințe cu invitați. Totodată, s-a desfășurat campania „Donează sânge, salvează o viață”, care va continua și anul acesta.
Pentru anul 2022, se are în vedere continuarea programului educațional eparhial „Împreună pentru copiii noștri”, concretizat printr-o serie de activități catehetice, educative, misionare și cultural-artistice și dedicat atât copiilor și tinerilor, cât și părinților. Prioritară este continuarea campaniilor umanitare și de voluntariat desfășurate de către tinerii de la ATOR Banatul de Munte și scrierea și implementarea strategiei de lucru cu tinerii pentru perioada 2022-2026, în concordanță cu strategia implementată la nivel național de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române.
După prezentarea raportului, au fost formate cinci comisii de lucru, care au discutat și analizat proiectele privind toate sectoarele de activitate ale Episcopiei Caransebeșului în cursul anului 2022.
„Credem că noi, slujitorii sfintelor altare, suntem chemați să mergem la propovăduire în toate parohiile noastre, în toate filiile din Eparhia Caransebeșului, să oficiem cât mai multe Liturghii, dar și Taina Sfântului Maslu, pentru că avem foarte mulți credincioși bolnavi, referindu-ne nu doar la bolile trupești, ci și la bolile sufletești cu care se confruntă aceștia”, a spus, la final, Episcopul Caransebeșului.