La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Adunarea eparhială a Episcopiei de Bălți
Joi, 4 februarie, în sala de conferinţe a hotelului VisPas din Bălţi, a avut loc Adunarea eparhială anuală a Episcopiei de Bălţi, informează Biroul de presă al eparhiei. Întâlnirea a fost precedată de Sfânta Liturghie şi de un Te Deum, oficiate de Preasfințitul Părinte Antonie, chiriarhul locului, în Biserica „Naşterea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos” (preot paroh Petru Botezatu). După deschiderea adunării, ierarhul a menționat câteva persoane care au promovat în anul 2020 valorile creştine şi româneşti în teritoriul eparhiei şi au sprijinit activitatea Episcopiei de Bălţi, oferindu-le câte o diplomă de gratitudine, un mic bust al Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare şi o carte de învăţătură ortodoxă. Printre cei evidențiați de către Episcopul de Bălţi s-au numărat doamna conf. univ. dr. Lidia Pădureac, prim-prorectorul Universităţii de Stat „Alecu Russo” din municipiul Bălţi, Excelenţa Sa, domnul Petrişor-Ionel Dumitrescu, consul general al României la Bălţi, şi domnul Igor Belei, director al Misiunii sociale „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei.
A urmat prezentarea rapoartelor sectoarelor eparhiale, după care au început dezbaterile.
În cadrul acestora, Preasfinția Sa a informat adunarea despre reacţiile potrivnice intenţiei Episcopiei de Bălţi de a construi aici o catedrală şi un centru cultural românesc.
Adunarea eparhială a apreciat activitatea consilierilor și a luat act de cele prezentate. De asemenea, li s-a spus părinţilor parohi ca în activitatea lor să ţină cont de recomandările epidemiologilor referitoare la răspândirea virusului SARS-CoV-2.
În încheiere, Preasfințitul Părinte Antonie a adus mulţumiri preoţilor şi membrilor Adunării eparhiale pentru prezenţă şi implicare în activităţile Episcopiei de Bălţi şi a anunţat că anul 2021, în cuprinsul Patriarhiei Române, a fost declarat „Anul omagial al pastoraţiei românilor din afara României” şi „Anul comemorativ al celor adormiţi în Domnul; valoarea liturgică şi culturală a cimitirelor”. Totodată, a vorbit şi despre valoarea culturală şi spirituală a cimitirelor şi importanţa cinstirii înaintaşilor noştri. Preasfinția Sa a amintit şi despre necesitatea construirii la Bălţi a unei catedrale şi a unui centru cultural misionar românesc.