La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Adunarea eparhială a Episcopiei de Bălţi
Joi, 10 februarie, a avut loc Adunarea eparhială a Episcopiei de Bălţi, informează Biroul de presă al eparhiei. Evenimentul a fost precedat de Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie şi slujba de Te Deum, oficiate de Preasfințitul Părinte Antonie, chiriarhul locului, în Biserica „Naşterea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos” din oraşul Bălţi, păstorită de preotul Petru Botezatu.
După deschiderea adunării, Preasfințitul Părinte Antonie a gratificat, după o tradiţie încetăţenită în Episcopia de Bălţi, câteva persoane care au promovat în anul 2021 valorile creştine şi româneşti în spaţiul basarabean şi au sprijinit activitatea episcopiei, oferindu-le câte o diplomă de gratitudine, o icoană cu chipul Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, un mic bust al Sfântului Domnitor Ştefan cel Mare şi o carte de învăţătură ortodoxă.
După încheierea dezbaterilor, Adunarea eparhială a apreciat activitatea consilierilor, în anul 2021, ca fiind satisfăcătoare, votând şi o hotărâre. Aceasta a inclus următoarele puncte:
1. A lua act de itinerarul pastoral-misionar al Preasfinţitului Părinte Antonie, Episcopul de Bălţi;
2. A califica activitatea sectoarelor eparhiale şi a consilierilor eparhiali, în anul 2021, ca fiind satisfăcătoare;
3. Adunarea eparhială îndeamnă clerul şi credincioşii din Episcopia de Bălţi la unitate şi intensificarea activităţii de promovare a valorilor creştine, naţionale româneşti;
4. A lua act de informaţia Preasfinţitului Părinte Antonie despre expirarea mandatului Adunării eparhiale 2018-2022.
În încheiere, Preasfinţia Sa a adus mulţumire fiecărui membru al Adunării eparhiale 2018-2022 şi le-a înmânat câte o diplomă de gratitudine, „în semn de înaltă preţuire pentru susţinerea activităţilor Episcopiei de Bălţi şi promovarea valorilor naţionale româneşti şi creştine în spaţiul basarabean”.