La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Adunarea Eparhială a Episcopiei Ortodoxe Române a Australiei şi Noii Zeelande
Duminică, 27 februarie, a avut loc la Catedrala episcopală "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din Melbourne, Australia, şedinţa Adunării Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe Române a Australiei şi Noii Zeelande. Au fost prezenţi preoţii slujitori din parohiile ortodoxe româneşti din Australia şi Noua Zeelandă, împreună cu câte doi delegaţi mireni de la fiecare parohie.
Dimineaţa a fost săvârşită Sfânta Liturghie de către Preasfinţitul Mihail, Episcopul Australiei şi Noii Zeelande, înconjurat de un sobor format din toţi preoţii români. La finalul slujbei au fost prezentate două referate cu teme legate de anul 2011 - an dedicat Tainei Sfântului Botez şi a Sfintei Cununii. A urmat un parastas de pomenire a credincioşilor români decedaţi în Australia, a victimelor de la cutremurul din Noua Zeelandă din februarie 2011 şi de la inundaţiile din Australia - statul Queensland. După-amiază s-au desfăşurat lucrările Adunării Eparhiale, care a analizat activitatea bisericească în cuprinsul eparhiei, în anul 2010. Înfiinţarea Mănăstirii "Izvorul Tămăduirii" din Melbourne, statutul Protopopiatului Noua Zeelandă, bugetul pentru anul 2011 au fost doar câteva dintre subiectele dezbătute duminica aceasta în cadrul şedinţei anuale a Adunării Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe Române a Australiei şi Noii Zeelande. Şedinţa a fost prezidată de chiriarhul eparhiei, Preasfinţitul Părinte Episcop Mihail. "La sfârşitul anului 2010 a fost cumpărată o proprietate pentru ca Centrul Eparhial să-şi desfăşoare activitatea. În locul acesta, Adunarea Eparhială a hotărât şi a aprobat să funcţioneze Mănăstirea Izvorul Tămăduirii. De asemenea, a fost dezbătut şi raportul protopopului din Noua Zeelandă, care a cerut aprobarea Adunării Eparhiale să fie înregistrat Protopopiatul Noii Zeelande cu statut propriu, pentru a fi recunoscut în Noua Zeelandă şi pentru ca noi să avem acolo o instituţie religioasă superioară care să funcţioneze pentru toate parohiile româneşti din Noua Zeelandă", a spus Preasfinţitul Mihail pentru TRINITAS TV, citat de BASILICA. De asemenea, a fost predat tuturor preoţilor noul statut al episcopiei, care a intrat acum în vigoare. În cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Australiei şi Noii Zeelande sunt 30 de parohii, organizate în două protopopiate.