De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Adunarea eparhială în Arhiepiscopia Târgoviştei
Membrii Consiliul eparhial și cei ai Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Târgoviștei s-au întrunit marți, 23 ianuarie, în ședințe de lucru. Sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, a fost analizată activitatea eparhială pe anul 2017, din punct de vedere administrativ, economic, cultural, educațional și filantropic.
În deschidere a fost oficiată slujba de Te Deum, la care au participat membrii celor două organisme eparhiale, împreună cu membrii de onoare, protopopii celor cinci protoierii, precum și profesori de la școlile teologice și stareți și starețe ale mănăstirilor din eparhia noastră.
În deschiderea Adunării eparhiale, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon a evidențiat principalele direcții ale activității ecleziale a Arhiepiscopiei Târgoviștei în anul 2017 și realizările cele mai importante din anul trecut, dimpreună cu obiectivele propuse pentru anul în curs.
Evenimente duhovnicești reper ale anului 2017 au fost sărbătoarea Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești, din zilele de 10 și 11 august, la care au participat peste 20.000 de credincioși, și sfințirea bisericii Mănăstirii Stelea, din ziua de 10 septembrie. Cu aceste ocazii, au fost lansate volumele: „Diaconul Coresi - ctitor de limbă română, misionar al credinței străbune și slujitor devotat al neamului românesc”, „Catedrala mitropolitană din Târgoviște - simbol al efervescenței misionare, spirituale și culturale muntene - 500 de ani de la începutul ridicării ei”, „Adevărul și frumusețea credinței creștine - îndrumător pentru tinerii de azi”, „Ieromonahul Macarie și excelența tipografică de la Târgoviște în secolele XVI-XVIII” și broșurile: „Mânăstirea Stelea”, „Tinerii în comunitatea parohială”, „Cultul bisericesc - descoperirea prezenței dumnezeiești în comuniune de credință” și „Arta - expresie a frumuseții dumnezeiești”.
A fost lansată și aplicația site-ului eparhial pentru telefoane android, au fost difuzate 331 de știri din activitatea eparhială, iar IPS Mitropolit Nifon a transmis, cu diferite ocazii, 42 de mesaje.
Pentru activități, proiecte și programe social-filantropice, a fost cheltuită suma de 1.564.732 lei pentru 81.017 persoane și a fost oferit sprijin, constând din alimente, obiecte igenico-sanitare, îmbrăcăminte, încălțăminte și rechizite, pentru persoanele îngrijite în cele 25 de centre sociale din județul Dâmbovița. În eparhie, funcționează 9 cantine sociale parohiale, care au oferit alimente sau mese pentru un număr de 3.047 de persoane. Pentru sprijinirea elevilor defavorizați, au fost acordate 18 burse în valoare de 4.600 lei/lunar.
A fost instituită distincția eparhială Ordinul „Sfântul Ierarh Nifon” și a fost acordată pentru 5 clerici și 46 de Diplome de Excelență „Sfântul Ierarh Nifon” tinerilor care au avut rezultate deosebite la olimpiadele naționale.
În anul 2017, au fost încheiate lucrările de reabilitare a Muzeului Arhiepiscopiei Târgoviștei de la Mănăstirea Stelea. Au fost realizate importante lucrări edilitare la mănăstirile Peștera, Dealu şi Pătroaia. Dezbateri, propuneri și aprecieri numeroase au avut loc la finalul ședinței Adunării eparhiale, după care au fost aprobate rapoartele comisiilor de specialitate, dimpreună cu dezideratele pe anul 2018.