Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Adunarea Generală a Federaţiei Filantropia
La Centrul Naţional pentru Formare Continuă „Dumitru Stăniloae”, de lângă Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, a avut loc ieri, 19 aprilie 2018, şedinţa Adunării Generale a Federaţiei Filantropia. Evenimentul a fost deschis de Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal. Membrii Federaţiei Filantropia au fost primiţi tot ieri de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în Salonul Sfinţilor Români din Reşedinţa Patriarhală.
Şedinţa Adunării Generale a Federaţiei Filantropia a fost condusă de pr. Ciprian Ion Ioniţă, consilier patriarhal la Sectorul social-filantropic al Patriarhiei Române. În cadrul şedinţei au fost prezentate activităţile şi situaţia financiară a Federaţiei Filantropia pe anul 2017, stadiul derulării programelor la nivel central, aprobate spre finanţare, precum şi implicarea ONG-urilor membre în implementarea activităţilor celor două proiecte: „Politici publice alternative în domeniul sănătăţii”, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi „FOCUS - Program de îmbunătăţire a competenţelor asistenţilor sociali”, în parteneriat cu Unione degli Assessorati, Italia. În cadrul ședinței a fost prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare de către organizaţiile membre ale federaţiei în 2017 şi s-a stabilit necesarul de cursuri de formare profesională pentru angajaţii din cadrul ONG-urilor Federaţiei Filantropia. De asemenea, membrilor li s-a prezentat site-ul Federaţiei Filantropia.
Primire la Reședința Patriarhală
În continuare, membrii Federaţiei Filantropia au fost primiţi de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la Reşedinţa Patriarhală. „Constatăm că unele asociaţii şi fundaţii, membre ale Federației Filantropia, au o tradiţie deja bogată şi continuă activităţile. În principiu, atunci când sunt bani mulţi sunt şi activităţi mai multe, apoi, când există bani puţini, există activităţi puţine, dar minunea constă în faptul că unele dintre aceste unităţi filantropice realizează multe lucrări cu bani puţini. Aceasta înseamnă nu numai o artă, ci şi experienţa harului, după principiul văduvei de la Sarepta Sidonului. N-a văzut nimeni bidoane sau cisterne cu ulei şi nici tone de făină. Important este că nu s-a terminat nici uleiul şi nici făina. Aici este vorba de dinamica unui lucru mic, ce poate ajuta mult pe termen lung”, a evidenţiat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Preafericirea Sa a precizat că este bine ca lucrările social-filantropice să aibă continuitate şi calitate. „Unii încep cu entuziasm şi sfârşesc lamentabil. Este nevoie de multă disciplină în organizarea şi desfăşurarea proiectelor asumate. Omul serios este definit de Mihail Ralea ca fiind omul care duce lucrul, odată început, până la capăt. Neseriosul începe lucrul şi-l lasă neterminat şi dă vina pe unii, pe alţii, pe vreme, pe vremuri. Deci, finalitatea şi continuitatea contează uneori mai mult decât numărul mare de lucrări. Numărul mare de lucrări poate fi şi o ispită a risipirii”, a subliniat Patriarhul României.
Întâistătătorul Bisericii noastre a vorbit despre importanţa transmiterii filantropiei în Biserică, precum şi despre legătura dintre spovedanie, slujbe şi activităţi sociale. „S-a contatat că numai o spiritualitate profundă creează şanse noi pentru activităţi sociale spontane. Legătura între spovedanie, slujbe mai intense la biserică şi activităţi cu impact social mai mare este evidentă. Pentru dimensiunea duhovnicească pe care o primesc, oamenii răspund la solicitările privitoare la ajutorarea săracilor, a bolnavilor şi chiar a spitalelor. Secretul este acesta: viaţă duhovnicească mai intensă. Aceasta aduce un spor de succes în activităţile sociale (...). Spiritualitatea fără filantropie socială poate deveni pietism, după cum opera socială fără spiritualitate poate deveni un umanism secularizat”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. De asemenea, Preafericirea Sa a vorbit despre importanţa legăturii dintre educaţie şi filantropie. „Trebuie învăţaţi oamenii care sunt ajutaţi, să mulţumească celor care au ajutat, pentru că foarte mulţi uită. Aici se aplică foarte bine minunea vindecării celor 10 leproşi, săvârşită de Mântuitorul Iisus Hristos. Din 10, numai unul a mulţumit. Așa este procentul şi astăzi”, a precizat Preafericirea Sa.
La final, Patriarhul României le-a oferit celor prezenţi volumul „Lumina Sfintelor Icoane şi jertfa apărătorilor Ortodoxiei - Lucrarea Bisericii în societate în anul 2017”, apărut anul acesta la Editura BASILICA a Patriarhiei Române, şi pliantul „Dealul Mitropoliei din Bucureşti - 1668-2018”.