Sâmbătă, 28 martie 2015, a avut loc, la Bucureşti, Adunarea Naţională a Asociaţiei „Părinţi pentru Ora de Religie“ (APOR), la care au participat 140 de preşedinţi şi vicepreşedinţi ai celor 40 de organizaţii locale şi comitete APOR existente în acest moment în aproape toate judeţele ţării.
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a adresat personal participanţilor un cuvânt de binecuvântare şi încurajare a demersului asociaţiei. În cadrul discuţiilor, participanţii au hotărât următorii paşi de urmat până la următoarea întrunire: înfiinţarea de organizaţii APOR în toate municipiile şi oraşele ţării; cooptarea a cel puţin unui părinte în fiecare şcoală din România; crearea unui grup de avocaţi şi jurişti care să acorde asistenţă juridică şcolilor, părinţilor şi profesorilor de religie; monitorizarea procesului legislativ şi formularea de propuneri pentru modificarea Legii Educaţiei Naţionale şi a altor acte normative.
Cu acest prilej, s-a stabilit implicarea în realizarea unui proiect strategic pentru îmbunătăţirea calităţii orei de Religie şi a învăţământului românesc în general pentru a avea cele mai bune programe, cele mai bune manuale şi materiale auxiliare, dar şi profesorii cei mai bine pregătiţi, precum şi implicarea asociaţiei în desfăşurarea unor activităţi extraşcolare care să permită expunerea copiilor la modele de viaţă bazată pe valori religioase (organizarea de tabere, dialoguri cu personalităţi, cooptarea de lucrători de tineret şi coordonatori de voluntari etc.).
În cadrul acestei prime Adunări Naţionale a Asociaţiei „Părinţi pentru Ora de Religie“, cea mai nouă, dar probabil cea mai importantă şi mai activă organizaţie neguvernamentală a părinţilor din România, participanţii au votat pentru declanşarea procedurilor în vederea iniţierii modificării Constituţiei, în scopul introducerii explicite a garantării orei de Religie confesionale, parte a trunchiului comun, cu retragerea la cerere, şi definirea constituţională a familiei ca fiind constituită prin căsătoria între un bărbat şi o femeie.
Asociaţia APOR, prin implicarea căreia peste 91% dintre elevi au fost înscrişi pentru ora de Religie, este convinsă că educaţia şi dezvoltarea spirituală a copiilor se pot obţine doar prin realizarea parteneriatului tripartit dintre Familie, Şcoală şi Biserică.
Preşedinte APOR, Liana Stanciu
† Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române: „În contextul înscrierii elevilor la ora de Religie, am avut bucuria să constatăm cooperarea efectivă între Familie, Biserică şi Şcoală pentru susţinerea unei educaţii integrale şi benefice pentru viaţă. Promovarea educaţiei religioase, care include deopotrivă formarea de repere spirituale pentru viaţă şi a unei culturi religioase, constituie un act de mărturisire a identităţii profunde a sufletului familiei româneşti şi a Tradiţiei învăţământului românesc. În cadrul demersului referitor la înscrierea elevilor la ora de Religie şi al dezbaterilor generate cu această ocazie, am apreciat manifestarea conştiinţei misionare şi mărturisitoare a părinţilor şi a multor intelectuali români credincioşi. În acest fel a fost valorificată vocaţia Bisericii de a uni în coresponsabilitate şi cooperare persoane de profesii şi talente diferite, pentru binele poporului român.“
„O chestiune care a pornit cu teamă şi cu spaimă s-a transformat în ceva superb!“
Liana Stanciu, preşedintele APOR: „Ţinta noastră este ca până la sfârşitul anului şcolar curent şi începutul anului şcolar 2015-2016 să ne reprezinte un părinte la fiecare clasă de elevi. Să se ştie că existăm. Să fim toţi în acelaşi gând, în acelaşi duh. Am învăţat că o chestiune care a pornit cu teamă şi cu spaimă s-a transformat în ceva superb! APOR e mai mult decât o asociaţie dintre zecile de ONG-uri. Noi o să ne facem părerile auzite. APOR informează asupra dreptului constituţional de a alege ora de Religie. APOR nu îi îndoctrinează pe părinţi. Trebuie să existe un algoritm pentru cei care vor intra în asociaţie, astfel încât să ne înmulţim, dar cu folos. Ne propunem să colaborăm şi cu alte ONG-uri, din toate oraşele ţării.“
„Am început educaţia ca părinte şi o continui ca profesor de Religie“
Cristina Benga, profesor de Religie, vicepreşedinte APOR: „Educaţia începe în familie. Am început educaţia ca părinte şi o continui ca profesor de Religie, alegând să fiu părinte nu doar în viaţa copiilor mei, ci şi pentru alţi copii din afara familiei mele. În faţa unei societăţi hiperconsumiste, concurente, în care accentul cade pe a avea, sufletele noastre simt tot mai mult nevoia de a fi. Vreau să transmit tuturor colegilor să aibă încredere: unitatea noastră este unitatea în Hristos.“
„De gardă pentru copiii noştri“
Valeriu Gavrilovici, medic, preşedinte APOR - filiala Suceava: „La procesiunea din Duminica Ortodoxiei, printre mesajele purtate la loc de cinste a fost şi «Române, scoală! Susţine Religia în Şcoală!» Este important ca vocea părinţilor să se facă auzită şi respectată în Parlament. A PORnit lupta pentru ora de Religie, pentru păstrarea unei şcoli creştine pentru copiii noştri. Sunt medic chirurg şi de câteva ori pe lună sunt de gardă. Şi părinţii sunt de gardă pentru copiii lor în fiecare zi, nu putem să dormim! APOR este un organism viu, care răspunde şi care se apără; trebuie să ne apărăm!“
„Este bine să îi învăţăm pe copiii noştri a-şi cultiva virtuţile“
Claudia Albulescu, economist, preşedinte APOR - filiala Timiş: „Accentul trebuie mutat de pe a vorbi pe a trăi. Copiii fac ceea ce văd, nu ceea ce aud. Este bine să îi învăţăm pe copiii noştri a-şi cultiva virtuţile.“
„Astăzi sunt preot datorită profesorului meu de Religie şi tatălui meu“
Pr. Georgian Tudor, membru grup de iniţiativă APOR - filiala Giurgiu: „Astăzi sunt preot datorită profesorului meu de Religie, un om cald, cu o credinţă vie, dar, în aceeaşi măsură, şi datorită tatălui meu, care era cadru militar ateu. În clasa a VI-a i-am spus de dorinţa mea de a mă face preot. Tata m-a întrebat şi în clasa a VII-a dacă îmi păstrez opţiunea şi m-a susţinut necondiţionat, iar astăzi, prin lucrarea lui Dumnezeu, este un creştin practicant“.
„Părinţii trebuie să conlucreze cu profesorii şi preoţii pentru viitorul copiilor noştri“
Raluca Cârjilă, profesor de biologie, preşedinte APOR - filiala Călăraşi: „Eu mă coordonez în viaţă după vorba filosofului Petre Ţuţea, care spune că fără Dumnezeu omul rămâne un biet animal raţional şi vorbitor, care vine de nicăieri şi merge spre nicăieri. Iar noi nu vrem să fim nişte animale. Pentru mine, e foarte important ca şi copiii mei să se dezvolte într-un mediu armonios şi să poată fi responsabili pentru deciziile pe care le vor avea de luat în viaţă. Problema nu sunt copiii, ci unii părinţi. Indiferent ce faci, unii părinţi sunt veşnic nemulţumiţi. Or, părinţii trebuie să conlucreze cu profesorii şi preoţii pentru viitorul copiilor noştri. Dacă hotărârea de a participa la ora de Religie ar aparţine copiilor, rezultatul ar fi de 100%. Copiii Îl iubesc pe Hristos.“ (Cristina Mascan)