Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Adunări şi Consilii eparhiale, la Sibiu şi Oradea
În Aula „Mitropolit Ioan Meţianu“ a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ a avut loc sâmbătă, 18 ianuarie, şedinţele Consiliului şi Adunării eparhiale din Arhiepiscopia Sibiului. În aceeaşi zi, la Oradea s-au desfăşurat şedinţele de lucru ale Consiliului eparhial al Episcopiei Oradiei şi, respectiv, Adunării eparhiale a Episcopiei Oradiei.
Şedinţele Consiliului şi Adunării eparhiale de la Sibiu au fost precedate de Sfânta Liturghie şi un Te Deum, oficiate de Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, şi un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa IPS Mitropolit Laurenţiu şi a membrilor celor două organisme de conducere eparhială.
După slujbele religioase, au avut loc şedinţele Consiliului şi Adunării eparhiale din Arhiepiscopia Sibiului sub preşedinţia IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Laurenţiu, alături de PS Episcop Andrei Făgărăşanul şi vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Ilarie Benchea.
„Mulţumim Bunului Dumnezeu că am reuşit astăzi să participăm împreună cu toţi aleşii noştri atât la şedinţa Consiliului eparhial cât şi a Adunării eparhiale. Întâlnirea a avut un caracter festiv, dar a fost şi un bilanţ al activităţilor eparhiei noastre din anul pe care l-am încheiat. Fiecare sector eparhial a prezentat un raport de activitate, la care am adăugat aprecieri şi perspective pentru anul acesta. Anul acesta este unul electoral, în care sunt aleşi membrii celor două organe bisericeşti şi de aceea le-am mulţumit actualilor membri pentru activitatea desfăşurată cu multă responsabilitatea şi dragoste“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
Recunoştinţă membrilor
La final, IPS Mitropolit Laurenţiu a oferit acte de cinstire tuturor membrilor Adunării eparhiale, ca semn de mulţumire şi apreciere pentru întreaga activitate din mandatul care se încheie acum. Acte de cinstire au primit şi cei 11 protopopi din Arhiepiscopia Sibiului, prezenţi la lucrările Adunării eparhiale, aflaţi la rândul lor la final de mandat.
Şi membrii onorifici ai Adunării eparhiale de la Sibiu au fost prezenţi la şedinţă şi au primit acte de cinstire din partea ierarhului.
„Am cerut ajutorul lui Dumnezeu în acest an în care am intrat şi în perioada de alegeri ce urmează, pentru a fi bucuroşi şi angajaţi în lucrarea noastră misionară şi pentru a propune oameni apropiaţi de viaţa Bisericii şi activi, precum membrii de până acum“, ne-a mai spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
Un punct important pe ordinea de zi a fost participarea Arhiepiscopiei Sibiului la sprijinirea lucrărilor de zidire a Catedralei Mântuirii Neamului, eparhia aflându-se pe locul al doilea în lista donatorilor. În anul 2014, Arhiepiscopia Sibiului îşi propune să rămână unul dintre principalii ctitori ai edificiului naţional-bisericesc.
Şedinţele din Episcopia Oradiei
Sâmbătă, 18 ianuarie, în Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, s-au desfăşurat, potrivit prevederilor articolului 97, alineatul 1, şi articolului 93, alineatul 1, din Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, în sesiune ordinară, şedinţele de lucru ale Consiliului eparhial al Episcopiei Oradiei şi, respectiv, Adunării eparhiale a Episcopiei Oradiei.
Lucrările Adunării eparhiale, prezidate de Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, s-au desfăşurat în paraclisul episcopal cu hramul „Sfinţii Ierarhi Ilie Iorest, Sava Brancovici şi Simion Ştefan, Mitropoliţii Transilvaniei“, de la Centrul eparhial, fiind precedate de săvârşirea Sfintei Liturghii, de către un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, şi oficierea slujbei de Te Deum îndătinate, în prezenţa ierarhului.
Sub preşedinţia PS Episcop Sofronie, cei nouă membri, trei clerici şi şase mireni, ai Consiliului eparhial al Episcopiei Oradiei s-au reunit, în sala festivă a Centrului eparhial, în şedinţă ordinară în vederea dezbaterii şi aprobării rapoartelor generale anuale privind activităţile administrativ-bisericeşti, economice şi patrimoniale, cultural-educaţionale şi social-filantropice desfăşurate în Episcopia Oradiei în anul 2013 şi supunerii acestora spre aprobare şi validare Adunării eparhiale.
Au fost discutate şi aprobate şi alte probleme ce intră în sfera de competenţă a acestui organism eparhial.
A urmat, apoi, şedinţa Adunării eparhiale a Episcopiei Oradiei, la care au participat, în calitate de invitaţi, şi protopopii de la cele patru protopopiate din eparhie. Urmare a rostirii apelului nominal, s-a constatat prezenţa a 27 din cei 30 de membri, şedinţa fiind valid constituită.
Sesiunea în plen a şedinţei Adunării eparhiale a Episcopiei Oradiei a fost deschisă de preşedintele acesteia, PS Episcop Sofronie, care, în cuvântul său, a subliniat importanţa întâlnirii membrilor acestui organism deliberativ eparhial şi a prezentat o sinteză a principalelor aspecte legate de activitatea sectoarelor administrative ale Centrului eparhial şi realizările, la nivelul vieţii bisericeşti din Eparhia Oradiei, ce s-au împlinit în anul 2013.
Finalul legislaturii în Adunarea Eparhială
A urmat, apoi, împărţirea membrilor Adunării eparhiale în cadrul celor cinci comisii de specialitate şi prezentarea rapoartelor referitoare la activitatea bisericească pe anul 2013 şi obiectivele ce se doresc a fi realizate în anul 2014, pentru fiecare sector de activitate în parte. S-a trecut, în cele ce au urmat, la expunerea în plenul şedinţei, prin raportorii comisiilor, a rapoartelor generale anuale, ce au fost aprobate în unanimitate.
În cuvântul de la final, PS Episcop Sofronie al Oradiei a mulţumit membrilor înaltului for deliberativ eparhial pentru prezenţă, dar mai ales pentru implicarea în buna desfăşurare a vieţii bisericeşti şi ajutorul oferit Bisericii strămoşeşti din Bihor, adresându-le îndemnul de a rămâne şi pe mai departe susţinători şi sprijinitori ai proiectelor Bisericii dreptmăritoare.
A fost ultima întâlnire a membrilor Adunării Eparhiale a Episcopiei Oradiei din legislatura 2010-2014, urmând ca în acest an, în Eparhia Oradiei să se desfăşoare, potrivit calendarului stabilit de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, alegeri de noi membri pentru organismul deliberativ eparhial.