Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Ajutoare pentru Schitul vrâncean Soveja
La sfârşitul săptămânii trecute, Schitul Soveja din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei a fost afectat de un incendiu puternic care a mistuit corpul de chilii. Centrul eparhial, mănăstiri, autorităţi locale, dar şi credincioşi au ajutat comunitatea monahală pentru a-şi relua viaţa în schit.
În noaptea de joi, 8 martie, un incendiu a cuprins corpul de chilii al Schitului vrâncean Soveja. Focul a pornit de la coşul de evacuare al unei centrale termice şi s-a extins rapid la întreaga construcţie din lemn. A existat pericolul ca incendiul să cuprindă şi biserica aflată la 20 de metri, dar intervenţia sătenilor şi ulterior a pompierilor a limitat pagubele doar la corpul de chilii. Au ars în întregime chiliile măicuţelor, sala de mese şi cămăruţa în care se afla centrala termică. Nu s-a putut salva nimic din ce era în chilii. "La sosirea pompierilor, incendiul se manifesta cu violenţă, pe 250 de metri pătraţi. Pompierii au acţionat atât pentru stingerea incendiului, cât şi pentru ca flăcările să nu se extindă la construcţiile învecinate, casa monahală şi biserica", a declarat reprezentantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Vrancea. Călugăriţele au rămas fără haine de schimb, fără obiecte personale şi fără acte de identitate. Părintele Adrian Ionescu, consilier al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, ne-a spus că cele şase maici împreună cu stareţa Irina Nuţă sunt găzduite la o secţie a Ocolului Silvic, unde au primit hrană şi îmbrăcăminte. Vineri dimineaţă, schitul a fost vizitat de Înalt Preasfinţitul Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, care a evaluat situaţia şi a acordat din partea Centrului eparhial ajutoare materiale şi bani pentru obşte. Mănăstirea vrânceană Lepşa a acordat de asemenea ajutoare, precum şi familia Nistoroiu, care s-a îngrijit de înălţarea acestui schit din anul 2001. Primăria comunei Soveja a trimis o cerere de ajutoare la Consiliul Judeţean Vrancea. Maicile au fost ajutate de numeroşi săteni din localităţile învecinate, care au curăţat locul incendiului şi au adus ajutoare, după posibilităţile fiecăruia. În faţa acestor multe gesturi de ajutor, obştea mănăstirii nădăjduieşte că situaţia va fi depăşită, dorind să înceapă cât mai repede reconstruirea unui nou corp de chilii din zid. Schitul Soveja a fost înfiinţat în anul 2001 de către Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Epifanie, pentru a continua tradiţia monahală a Mănăstirii Soveja ctitorită de domnitorul Matei Basarab şi a Schitului Babele, care au dispărut în urma secularizării averilor mănăstireşti din 1864.