La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Ajutoare pentru sinistraţii din Ţibeni - Rădăuţi
▲ Protopopiatul Iaşi I a transportat ieri trei camioane de ajutoare către sinistraţii din zona Ţibeni - Rădăuţi ▲ Acţiunea a fost iniţiată de Asociaţia „Frăţia Ortodoxă Română“, filiala Iaşi, care a fost sprijinită de parohiile din cadrul protopopiatului ▲
Sute de saci plini cu îmbrăcăminte şi alimente neperisabile au plecat ieri de la Biserica „Sf. Ap. Petru şi Pavel“ - Bărboi din Iaşi către localitatea Ţibeni - Rădăuţi, din judeţul Suceava. Credincioşii, ca şi în anii precedenţi au fost receptivi la apelul preoţilor parohi şi au contribuit cu alimente, îmbrăcăminte şi mobilă. Astfel, parohiile din Protopiatul Iaşi I au realizat colecte în ultimele săptămâni pentru sinistraţii din judeţul Suceava. „La apelul Patriarhiei Române, Înalt Preasfinţitul Mitropolit Teofan a îndemnat preoţii din Arhiepiscopia Iaşilor să-i sprijine pe cei care au suferit din cauza inundaţiilor. Asociaţia «Frăţia Orotodoxă Română» (FOR), filiala Iaşi, şi-a mobilizat membrii“, a declarat părintele Constantin Andrei, protopop al Protopopiatului Iaşi I. La sediul FOR, respectiv Biserica Bărboi, s-au colectat ajutoare de la credincioşii din parohiile ieşene. S-au strâns peste 40 de tone de ajutoare, constând în plăpumi, pături noi şi alimente neperisabile, care au fost transportate cu două camioane. În parohiile din mediul rural s-au adunat cereale şi alimente neperisabile, iar în mediul urban s-au colectat bunuri de larg consum şi bani. 4.000 de lei, strânşi de la credincioşi Preoţii şi credincioşii din Protopopiatul Iaşi I au fost apreciaţi de părintele protopop pentru solidaritatea de care au dat dovadă: „Este un act de solidaritate umană şi am apreciat promptitudinea cu care au răspuns credincioşii de la parohiile din Protopopiatul Iaşi I, prin îndemnul preoţilor parohi. S-au adunat până acum şi sume de bani care s-au centralizat prin protopiat“, a mai spus părintele protopop. Până acum s-au strâns, prin intermediul colectelor deschise în parohiile din Protopopiatul Iaşi I, peste de 4.000 de lei care vor fi viraţi în contul Arhiepiscopiei Iaşilor, iar mai apoi vor ajunge la sinistraţi.