În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Ajutoare pentru solicitanţii de azil din Capitală
Sectorul social-filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat ieri, 24 martie, o acțiune social-filantropică la Centrul regional de cazare și proceduri pentru solicitanții de azil din Bucureşti. Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Organizaţiei Internaţionale pentru Caritate Creştin-Ortodoxă (IOCC) din SUA.
Persoanele care sunt cazate în cadrul Centrului regional de cazare și proceduri pentru solicitanții de azil din Bucureşti au primit din partea Sectorului social-filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor mai multe obiecte, şi anume: saltele, lejerii de pat, pături, uscătoare pentru rufe, perne şi o mașină de spălat cu uscător. „În urma discuţiilor avute cu doamna directoare a acestui centru, de comun acord am stabilit priorităţile persoanelor aflate în acest centru. Nu este prima acţiune de acest fel, o acţiune similară a fost cu prilejul sărbătorilor de iarnă. Prin acest ajutor am dorit să fim solidari cu cei care simt nevoia de a fi alături de ei, pentru că aceste persoane au plecat din ţara lor, de la casele lor, în condiţii foarte grele. De aceea, şi ei caută să fie familiarizaţi, chiar dacă sunt găzduiţi într-un astfel de centru”, a precizat pr. Eugen Bucur, coordonatorul preoţilor de caritate din Arhiepiscopia Bucureştilor.
Acţiunea socială a fost realizată cu sprijinul Organizaţiei Internaţionale pentru Caritate Creştin-Ortodoxă (IOCC) din SUA, care a oferit suma de 15.000 de dolari special pentru persoanele cazate în Centrul regional de cazare și proceduri pentru solicitanții de azil din Bucureşti.
„Centrul regional de cazare și proceduri pentru solicitanții de azil din Bucureşti are o capacitate de cazare de 320 de locuri, cu posibilitatea suplimentării cu 50 de locuri în cazul unui aflux masiv de persoane care solicită protecţie internaţională pe teritoriul statului român. Sunt din toate ţările, în special din Siria, Irak, Iran, Afganistan, Somalia, India. Deocamdată, în centru sunt cazate 143 de persoane, dintre care 50 de copii. Sunt familii cu câte 3 sau 4 copii, dar şi persoane singure. În cadrul centrului sunt 80 de camere cu câte 4 paturi, iar specificul acestui centru este că fiecare cameră are baie proprie. În cadrul centrului sunt câte două bucătării complet dotate pe fiecare etaj. Noi le oferim un ajutor material în valoare de 16 lei pe zi, 10 lei pentru alimente şi 6 lei pentru diverse cumpărături. Perioada procedurii de azil durează între 30 de zile şi poate chiar 2 ani, în funcţie de procedura în faza judecătorească, iar după ce obţin forma de protecţie, pot sta până la un an, perioadă în care sunt obligaţi să se înscrie într-un program de integrare. Pentru persoanele vulnerabile, durata de cazare în centru este nelimitată, astfel că orice ajutor din partea comunităţii este bine-venit şi apreciat de către ei”, a explicat doamna comisar-şef de poliţie Carmen Cristea, directorul Centrului regional de cazare şi proceduri pentru solicitanţii de azil din Bucureşti.