La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Ajutorul preoţilor şi credincioşilor botoşăneni pentru sinistraţi
Preoţii şi credincioşii din Protopopiatul Botoşani, urmând îndemnul IPS Mitropolit Teofan, au căutat să vină în sprijinul fraţilor lor afectaţi de apele învolburate de la Rădăuţi-Prut şi Baranca. Astfel, în fiecare parohie din cuprinsul protopopiatului s-au organizat colecte în bani, alimente, îmbrăcăminte, încălţăminte, materiale de construcţie.
O parte din ceea ce s-a colectat la parohii a fost depozitată la Protopopiatul Botoşani. Unii preoţi, pe cont propriu sau în colaborare cu primăriile locale, s-au deplasat la Rădăuţi-Prut şi la Baranca, localităţile cel mai grav lovite de ape, pentru a duce personal ajutoarele strânse. Ajutoarele depozitate la Protopopiatul Botoşani au fost trasportate cu un tir pus la dispoziţie de domnul Gicu Onofrei, un frecvent susţinător şi apropiat la bisericilor din Botoşani. Sinistraţii din cele două localităţi au primit în total de la preoţii şi credincioşii botoşăneni: sute de tone de cereale - grâu, porumb, orz, ovăz; alimente - pâine, conserve, cartofi, fasole, ceapă, ulei, zahăr, orez, făină de grâu şi porumb, apă minerală; oale de gătit şi veselă de bucătărie; aragaze, frigidere, fiare de călcat, aspiratoare, aparate de radio, televizoare şi alte aparate electrocasnice; îmbrăcăminte, încălţăminte, pături, plăpumi, perne, lenjerii de pat, covoare şi mochete; detergenţi, săpun, periuţe şi paste de dinţi; jucării pentru copii. Sumele de bani din colectele de la parohii, în valoare de aproximativ 50.000 lei, au fost centralizate la Protopopiatul Botoşani şi virate în contul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, deschis special pentru sinistraţi, şi vor fi utilizate la construcţia caselor familiilor afectate. (pr. misionar Vasile BURLACU)