În ziua următoare praznicului Nașterii Domnului, când Biserica a celebrat Soborul Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, a săvârșit Sfânta Liturghie la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, înconjurat de un ales sobor de slujitori. În cuvântul de învățătură, ierarhul a tâlcuit Sfânta Evanghelie citită și le‑a vorbit celor prezenți despre cum trebuie trăit creștinește Crăciunul.
Alegătorii din cea mai nordică localitate se plâng doar de bătrâneţe
Locuitorii din cea mai nordică localitate a ţării - Horodiştea, judeţul Botoşani - se confruntă cu o problemă pe care spun că nici un politician din ţară nu o poate rezolva. Indiferent de votul pe care îl vor da la alegerile parlamentare de mâine, oamenii se plâng de bătrâneţe, în condiţiile în care mai mult de jumătate din populaţie are vârsta de peste 70 de ani. „La noi, oamenii sunt necăjiţi, pentru că sunt prea bătrâni şi nu pot să mai muncească. Terenurile rămân nelucrate, pentru că nu avem tineri la care sătenii să apeleze pentru a face treabă“, a declarat preotul paroh de la Biserica „Sfânta Treime“ din Horodiştea, Ioan Vasile Şuşa.
De asemenea, numărul elevilor din clasele I-VIII este mai mic decât oricând. Deşi şcoala din localitate este una foarte modernă, la cursuri nu sunt înscrişi decât 63 de elevi, dintre care 32 în clasele I- IV şi 30 în clasele a VI-a şi a VII-a. Clasele a V-a şi a VIII-a au fost desfiinţate, din cauza numărului mic de copii, aceştia fiind nevoiţi să facă naveta la şcoala din comuna Păltiniş. În ciuda sărăciei şi a numeroaselor probleme cu care se confruntă, sătenii din Horodiştea sunt mândri de faptul că localitatea în care trăiesc are, din urmă cu trei ani, un obiectiv turistic foarte atrăgător. Este vorba de Casa memorială a Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ, născut la 23 iulie 1913, în satul Crăiniceni, care pe atunci făcea parte din comuna Horodiştea, din fostul judeţ Dorohoi.