Primul Episcop ortodox român al Irlandei și Islandei, Preasfințitul Părinte Nectarie, a fost întronizat sâmbătă, 11 ianuarie 2025. Ceremonia a avut loc în biserica Parohiei „Sfântul Columba”-Dublin
„Alege şcoala!“ în Arhiepiscopia Timişoarei
În această perioadă, în Arhiepiscopia Timişoarei a avut loc evaluarea lucrărilor elaborate de către copiii incluşi în proiectul "Alege şcoala!", ceea ce a marcat finalizarea etapei la nivel de protopopiat. Această activitate respectă graficul de desfăşurare a concursului de creaţie "Alege şcoala!", cu tema "Şcoala mea".
Copiii participanţi la concurs au avut de ales o abordare din cele trei secţiuni, respectiv Secţiunea literară, Secţiunea artistică sau Secţiunea multimedia. La Secţiunea literară, copiii au putut scrie o scrisoare către Dumnezeu despre şcoala în care învaţă, un articol de ziar despre şcoala lor, o poezie despre şcoala lor, o povestioară moralizatoare despre şcoală sau o rugăciune către Dumnezeu pentru cei care nu merg la şcoală. La Secţiunea artistică au realizat un desen sau o pictură despre şcoala lor, o fotografie inedită în concordanţă cu tema concursului sau au descris un joc imaginat de copii, care a fost jucat/poate fi jucat. La Secţiunea multimedia au realizat un interviu cu preotul (profesorul de religie) - un copil din grupa de cateheză intervievează preotul/prof. de religie despre cum a fost şcoala lui; o prezentare multimedia despre şcoala mea (film, ppt. etc.). "Evaluarea lucrărilor s-a desfăşurat la fiecare dintre cele şase protopopiate ale eparhiei noastre. Comisia de jurizare a fost formată din protopopi, responsabilii la nivel de protopopiat pentru cateheza parohială, un profesor de religie, un profesor de desen şi un profesor de limba română. Pentru evaluarea lucrărilor, membrii juriului au avut în vedere mai multe aspecte. În primul rând conţinutul, respectiv conexiunea cu educaţia catehetică a Bisericii. Şi aici ne referim la valorile educaţiei creştine, necesitatea educaţiei creştine, mijloace educative creştine şi finalitatea educaţiei creştine. De asemenea, s-a ţinut cont de claritatea, imaginaţia, originalitatea, precum şi de viziunea unitară a portofoliului. La fiecare secţiune s-au nominalizat câştigătorii premiilor I, II şi III, urmând ca la sfârşitul lunii februarie să se desfăşoare premierea câştigătorilor. De asemenea a fost evidenţiat portofoliul parohiei cu cele mai valoroase lucrări", ne-a declarat pr. Sorin Lungoci, expert formator în cadrul proiectului. Scopul acestui concurs este acela de a conştientiza rolul educaţiei în viaţa unui copil şi al posibilităţilor pe care aceasta le poate oferi în integrarea pe piaţa muncii şi în prevenirea abandonului şcolar şi a delincvenţei juvenile. Următoarea etapă a concursului este cea la nivel de eparhie, moment în care tema se va modifica, devenind "Şcoala din pridvorul Bisericii". La această etapă vor participa toţi copiii din grupele (parohiile) din care au făcut parte cei premiaţi (I, II, III) la faza pe protopopiat.