De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
„Alege şcoala“ în Protoieria III Capitală
La Centrul social-cultural „Sfântul Calinic“ de la Mănăstirea Cernica a avut loc joi, 25 februarie, o nouă sesiune de formare a preoţilor din Protoieria III Capitală, în cadrul proiectului „Alege şcoala“, informează Agenţia de Ştiri BASILICA.
Mai multe detalii cu privire la scopul proiectului, cât şi despre desfăşurarea şi scopul şedinţei, a oferit pentru TRINITAS TV diac. Florin Marica, formator al Proiectului „Alege şcoala“, care aparţine Patriarhiei Române: „Ceea ce ne-a bucurat foarte mult este faptul că preoţii participanţi la această sesiune desfăşoară deja activităţi cu tinerii din parohiile lor şi sperăm ca prin metodele prezentate şi prin experienţa împărtăşită în aceste două zile să contribuim la atingerea obiectivului proiectului «Alege şcoala», acela de prevenire şi corectare a părăsirii timpurii a şcolii“. În cadrul lucrărilor s-a prezentat şi un film, ca model demonstrativ al aplicării proiectului în parohii. Despre importanţa şedinţelor de formare şi a programului am aflat mai multe de la părintele Florentin Antasiuc: „Prin părinţii formatori am conştientizat importanţa acestui proiect, derulat în Biserica Ortodoxă Română, «Alege şcoala». Am învăţat şi am dobândit cunoştinţe necesare implementării acestui proiect în parohiile noastre“. Proiectul se derulează din luna septembrie a anului trecut. „Aceste cursuri pe care le-am frecventat la Mănăstirea Cernica nu au dus la altceva decât îmbunătăţirea cunoştinţelor şi a metodelor pe care trebuie să le aplicăm atât de frumos şi la orele de religie în şcoală, cât şi la orele de întâlnire cu tineretul“, ne-a declarat părintele Ioan Malaxa. În cadrul proiectului vor fi organizate 92 de sesiuni de formare, pentru 1206 preoţi, din 10 judeţe ale ţării. În prezent, proiectul este implementat în Mitropolia Munteniei şi Dobrogei, precum şi în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. „Acest proiect al Patriarhiei Române este bine-venit pentru copiii parohiilor noastre şi sunt foarte bucuros că preoţii din Protoieria III Capitală au răspuns cu mult entuziasm la această activitate. Din cauza problemelor sociale, economice şi ale mediului de dezvoltare, foarte mulţi copii au început să abandoneze şcoala, iar acest proiect care are ca scop sprijinirea frecventării instituţiilor de învăţământ pentru o cultură şi o educaţie solidă a copiilor noştri vine în întâm-pinarea întregii societăţi. Preoţii noştri cunosc parohiile în care îşi desfăşoară misiunea şi implicit şi cazurile sociale de orice tip şi astfel pot avea o contribuţie solidă la întreg acest proces. Nădăjduim ca în viitor roadele acestui proiect să se înmulţească, iar parteneriatul dintre şcoală şi biserică să devină din ce în ce mai solid, pentru că astfel se păstrează o tradiţie de secole a neamului nostru românesc, care a învăţat primele slove în tinda bisericii, iar slujitorii sfintelor altare au fost mereu foarte aproape de şcoală, de profesori şi mai ales de elevi“, ne-a declarat părintele protopop Dinu Pompiliu.