De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Alegerea şi întronizarea celui de-al şaselea Patriarh
▲ Viaţa Bisericii Ortodoxe Române a fost marcată în 2007 de alegerea unui nou Patriarh, Prea Fericitul Părinte Daniel, după trecerea la cele veşnice a Patriarhului Teoctist, care a păstorit Biserica Ortodoxă Română 21 de ani ▲
După moartea Patriarhului Teoctist, interimatul funcţiei de patriarh a fost asigurat, conform Statutului, de titularul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
Alegerile pentru noul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române au avut loc după 40 de zile de la moartea Patriarhului Teoctist, pe 12 septembrie.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a propus cinci candidaţi, respectiv IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Bartolomeu, Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, IPS Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei, şi PS Ioan, Episcopul Covasnei şi Harghitei.
Primul candidat desemnat de Sfântul Sinod a fost IPS Mitropolit Daniel, Patriarhul ales al României. Al doilea candidat, IPS Mitropolit Bartolomeu, a fost ales în cel de-al doilea tur de scrutin, iar în cel de al treilea tur de scrutin, a fost ales PS Episcop Ioan. IPS Mitropolit Teofan al Olteniei s-a retras de la cel de-al doilea tur de scrutin, iar IPS Mitropolit Laurenţiu al Ardealului a anunţat înaintea începerii primului tur de scrutin că nu vrea să fie propus candidat. Candidaţii au fost desemnaţi din cei 29 de ierarhi eparhioţi eligibili pentru postul de patriarh. După şedinţa extraordinară a Sfântului Sinod, a urmat o slujbă de Te Deum, după care cei trei candidaţi propuşi şi-au prezentat CV-urile în faţa membrilor Colegiului Electoral Bisericesc, pentru a-l alege pe cel de-al şaselea Patriarh al BOR. Colegiul Electoral Bisericesc este compus din 169 de membri, dintre care 99 sunt clerici, iar 70 mireni.
În urma votului Colegiului Electoral Bisericesc, după primul tur de scrutin, IPS Mitropolit Daniel, Patriarhul ales al României, a obţinut 80 de voturi, IPS Mitropolit Bartolomeu 62, iar PS Ioan 18, primii doi mergând în al doilea tur de scrutin. În al doilea tur de scrutin, IPS Daniel a obţinut majoritate de voturi, 95 de voturi, devenind astfel cel de-al şaselea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
Cel mai mare eveniment religios din ultimii ani
Noul Întâistătător a fost învestit pe 30 septembrie, la ceremonia de întronizare participând 30 de delegaţii din străinătate, dintre care 16 ortodoxe, ierarhi români, clerici din BOR, precum şi mii de credincioşi. În cadrul slujbei de Te Deum, Prea Fericirea Sa a primit din partea mitropoliţilor români însemnele patriarhale, după care a fost aşezat în tronul celei mai înalte slujiri din Biserica Ortodoxă Română. În cadrul şedinţei solemne ce a urmat, Părintele Patriarh a primit zeci de mesaje de felicitare. În cursul după-amiezii, preşedintele României, Traian Băsescu, i-a conferit Ordinul Steaua României în Grad de Mare Cruce. Întronizarea celui de-al şaselea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române a constituit cel mai mare eveniment religios din ultimii ani, mai ales că, prin intermediul televiziunii care a transmis şi pe internet, el a putut fi urmărit de milioane de credincioşi din toate colţurile lumii.
La două zile după întronizare, pe 2 octombrie, noul Patriarh semna cu premierul Călin Popescu-Tăriceanu un protocol de colaborare în domeniul incluziunii sociale, în speţă pentru ajutorarea persoanelor defavorizate.