Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Actualitate religioasă Știri Alimentele, de două ori mai scumpe în unele judeţe

Alimentele, de două ori mai scumpe în unele judeţe

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Știri
Data: 22 Ianuarie 2011

Aceleaşi alimente costă mai mult decât dublu în pieţele din anumite judeţe, cum este cazul cărnii de porc, care se vinde cu 6,8-7,2 lei kilogramul în Gorj şi cu 15-18 lei/kg în Bistriţa, al cărnii de vită, de pui, dar şi al laptelui, brânzei sau ouălor.

Bucureştiul se situează, la aproape toate categoriile, sub media naţională ca preţuri, potrivit datelor prezentate de Ministerul Agriculturii. Astfel, preţurile de vânzare cu amănuntul ale principalelor produse agricole şi alimentare din pieţe şi târguri, în săptămâna 10-16 ianuarie, arată că cea mai ieftină carne de porc se vinde în judeţul Gorj, unde costă între 6,8 şi 7,2 lei kilogramul. Şi la Bacău se găseşte carne ieftină, preţul unui kilogram fiind cuprins între 8 şi 8,5 lei. Cea mai scumpă carne de porc poate fi cumpărată din pieţele şi târgurile din Bistriţa şi Hunedoara, la preţuri de 15-18 lei/kg, respectiv 14-18 lei/kg. În judeţele Hunedoara şi Timiş se vinde cea mai scumpă carne de vită, cu preţuri între 16 şi 22 lei pe kilogram, respectiv 18-20 lei. Preţuri mari sunt şi în Constanţa (16-19 lei/kg) şi Iaşi (12-19 lei/kg). La polul opus, carne ieftină se găseşte în Cluj (7,5-9,5 lei/ kg), Buzău (9-10 lei/kg) şi Gorj (9-11 lei/kg). Cea mai ieftină carne de pui se găseşte în Mehedinţi (între 4,5 şi 6 lei kilogramul) şi în Cluj, unde preţurile pe kilogram sunt cuprinse între 5,95 şi 6,4 lei. În schimb, vasluienii plătesc mai mult decât dublu kilogramul de carne de pui (12-14 lei).

Cel mai scump lapte, la Cluj, cel mai ieftin, la Suceava

În pieţele şi târgurile din Cluj se vinde cel mai scump lapte din România, cu 4-5 lei litrul. În schimb, lapte ieftin poate fi cumpărat din Argeş şi Suceava, cu preţuri între 1,5 şi 2,5 lei litrul. Brânzeturile proaspete cele mai ieftine costă între 8 şi 10 lei kilogramul şi pot fi cumpărate din judeţele Teleorman, Suceava şi Satu Mare. În schimb, în Tulcea şi Bihor, preţurile sunt duble, pornind de la 16 lei şi până la 18 lei kilogramul. Judeţul Neamţ deţine primul loc la capitolul cele mai scumpe ouă, care pot ajunge până la preţul de un leu bucata. La polul opus sunt judeţele Mureş, unde un ou costă în medie 0,35 lei, şi Brăila (0,35-0,45 lei). Cei mai ieftini cartofi pot fi cumpăraţi cu 0,8-1,5 lei kilogramul din pieţele din Braşov sau Galaţi, cu 1,1-1,3 lei/kg din Suceava şi cu 1,2-1,5 lei/kg din Ilfov şi Satu Mare. Cele mai mari preţuri sunt în Bihor, unde un kilogram de cartofi costă între 2,5 şi 3,1 lei şi în Argeş (2,5-3 lei/kg).