De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Alinare sufletească şi trupească prin post şi rugăciune
La praznicul Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Arad-Gai, iar Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Ilova, Protopopiatul Caransebeş.
Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Timotei a oficiat la praznicul Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul Sfânta Liturghie arhierească la Mănăstirea „Sfântul Simeon Stâlpnicul“, Arad- Gai, înconjurat de un sobor de ieromonahi şi preoţi. În cuvântul părintesc de învăţătură, temeluit pe textul pericopelor Apostolului şi Evangheliei zilei (Faptele Apostolilor 13, Marcu 6), chiriarhul a evidenţiat valenţe legate de evenimentul trist al tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, „cel mai mare dintre cei născuţi din femeie“, ca ilustrare a valorii fiinţei umane. În tâlcuirea cuvintelor Mântuitorului din Sfânta Evanghelie de la Marcu (6, 23 şi 8, 37- 38), privind faptul că nimeni nu poate aduce vreo atingere vieţii, îndeosebi celei de familie, nici una dintre valorile lumii neputând egala pe cea a omului. Mănăstirea Arad-Gai cu hramul „Sfântul Simeon Stâlpnicul“ se află în cartierul de nord-vest al municipiului Arad şi a fost edificată între anii 1760 şi 1762 de către episcopul Sinesie Jivanovici (1751-1768), ca un ansamblu alcătuit dintr-un conac (reşedinţa pe timp de vară a episcopului), o biserică şi anexe gospodăreşti. Mănăstirea a constituit de-a lungul vremii şi constituie şi astăzi un loc de închinare şi alinare sufletească pentru numeroşii pelerini care îşi îndreaptă paşii spre acest aşezământ monahal. În prezent, acesta este organizat ca mănăstire de maici cu viaţă de obşte. Muzeul mănăstirii cuprinde o valoroasă colecţie de obiecte de artă bisericească a Arhiepiscopiei Aradului, icoane pe lemn din secolele XVII-XIX, cărţi, manuscrise, veşminte şi alte obiecte de cult, multe cu valoare de patrimoniu. Între anii 1999 şi 2002 a fost construit un nou corp de chilii; tot în acest an s-a pus piatra de temelie pentru o nouă biserică, închinată Maicii Domnului, ale cărei lucrări de pictură s-au încheiat în anul 2008, când lăcaşul a fost sfinţit de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de ierarhi. În exterior, biserica este împodobită cu 104 mozaicuri. Lăcaşul, înalt de 56 de metri şi lung de 58 de metri, îmbină stilul moldovenesc, la acoperiş, cu cel brâncovenesc, la pridvor.
Bucurie duhovnicească în Parohia Ilova
La praznicul Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Ilova, Protopopiatul Caransebeş. Cu acest prilej, ierarhul a binecuvântat lucrările realizate la exteriorul bisericii parohiale, după care a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. De asemenea a fost sfinţită şi o troiţă ridicată în curtea bisericii. În cadrul Sfintei Liturghii, părintele paroh Pavel Găină a fost hirotesit iconom-stavrofor, iar ctitorii şi binefăcătorii bisericii au primit din partea chiriarhului acte de cinstire. La Sfânta Liturghie au participat autorităţi locale, precum şi un număr însemnat de credincioşi, dintre care foarte mulţi membri ai „Oastei Domnului“. Totodată, astăzi, în Parohia Ilova are loc adunarea „Oastei Domnului“, la care participă membri din întreg Banatul şi nu numai. În cuvântul de învăţătură, ierarhul a subliniat: „Cu mare bucurie am rânduit şi am gândit ca în acest an la sărbătoarea Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul să revenim la Ilova, să ne rugăm la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, să avem o bucurie sfântă trăită împreună cu fraţii şi surorile din lucrarea «Oastei Domnului» şi să binecuvântăm toate lucrările pe care părintele Pavel şi dumneavoastră le-aţi efectuat în ultima perioadă la sfânta biserică, înfrumuseţarea exteriorului acestei biserici şi împodobirea curţii templului cu o preafrumoasă troiţă. Am aşteptat cu toţii această zi de bucurie, de prăznuire, şi cred că ziua de astăzi este ca o zi de hram pentru Parohia Ilova, chiar dacă hramul principal al bisericii dumneavoastră este «Adormirea Maicii Domnului». Toată luna august este închinată Maicii Domnului şi iată încheiem ultima lună din anul bisericesc cu o sărbătoare închinată celui mai mare om născut din femeie, glasul celui ce strigă în pustie: «pregătiţi calea Domnului, drepte faceţi cărările Lui», Sfântul Prooroc, Înaintemergător şi Botezător Ioan“. Localitatea Ilova, aflată la 20 km de municipiul Caransebeş, la poalele dealului Pogara, este atestată documentar în 1516.