De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Altar de vară sfinţit la Sădinca
Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a sfinţit de praznicul "Înălţarea Sfintei Cruci" altarul de vară de la Schitul Sădinca, din judeţul Sibiu. Hramul din acest an a adunat la aşezământul monahal sute de pelerini din Ardeal şi din alte părţi ale ţării.
Un sobor numeros de preoţi şi diaconi l-a înconjurat pe IPS Mitropolit Laurenţiu atât la slujba de sfinţire, cât şi la Sfânta Liturghie. Dintre preoţii slujitori, au făcut parte exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sibiului, arhimandritul Visarion Joantă, stareţul Mănăstirii "Brâncoveanu" de la Sâmbăta de Sus, pr. arhim. Ilarion Urs, prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Andrei Şaguna" din Sibiu, pr. Aurel Pavel, şi protopopul de Sălişte, pr. Ioan Ciocan. Altarul de vară al schitului a fost construit recent, în apropiere de biserica aşezământului, cu sprijinul unor credincioşi. Masa altarului a fost sfinţită, iar întregul altar a fost stropit cu apă sfinţită şi uns cu Sfântul şi Marele Mir. A urmat Sfânta Liturghie, în cadrul căreia teologul Bogdan Brânzei a fost hirotonit diacon, iar diaconul Florin Donosă a fost hirotonit preot pentru Parohia Bărcut, Protopopiatul Făgăraş 2. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic "Sfântul Andrei" al Catedralei mitropolitane din Sibiu. Însemnarea cu Sfânta Cruce În cuvântul de învăţătură, IPS Laurenţiu le-a vorbit credincioşilor despre semnul Sfintei Cruci cu care ne însemnăm la rugăciune, despre descoperirea ei de către împărăteasa Elena, dar şi despre simbolistica şi semnificaţiile teologice ale Sfintei Cruci: "Biserica cinsteşte semnul Sfintei Cruci, semn al biruinţei, transformat din semn de condamnare şi de osândă în semn al puterii lui Dumnezeu. Când ne însemnăm cu semnul Sfintei Cruci, îl imprimăm pe Mântuitorul Iisus Hristos pe trupurile noastre. Sărbătoarea de astăzi are o veche istorie. Ea a fost instituită după jumătatea secolului al IV-lea, când s-a petrecut un eveniment unic în istorie. Prin Edictul de la Mediolan, împăratul Constantin a dat libertate creştinismului şi s-a putut ţine Sinodul I Ecumenic la 325. În anul 335, Sfânta Elena, care apare mereu în icoană alături de fiul său, Constantin, şi Sfânta Cruce, a pornit în căutarea Sfintei Cruci". Apoi, pentru a se identifica Sfânta Cruce, "patriarhul Macarie al Ierusalimului a pus la probă săvârşirea unei minuni. De cele trei cruci a fost atins un mort care a înviat când s-a atins de Sfânta Cruce. Atunci, venerabilul patriarh al Ierusalimului a înălţat Sfânta Cruce în faţa credincioşilor, pentru ca ei să treacă pe sub umbra ei. Astfel a fost marcată ziua Înălţării Sfintei Cruci la 14 septembrie", a spus Părintele Mitropolit. Stareţul schitului, protosinghelul David Stoica, a mulţumit apoi ierarhului, preoţilor şi pelerinilor care au venit la hramul singurului aşezământ monahal din Arhiepiscopia Sibiului pus sub ocrotirea Sfintei Cruci. Părintele David i-a oferit IPS Laurenţiu o cruce de binecuvântare ca semn de mulţumire.