În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, credincioșii Bisericii „Sfântul Nicolae”‑Ghica, paraclis universitar din București, au trăit un moment de mare bucurie
„Am dat identitate bisericii prin aşezarea crucilor pe turle“
Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, înconjurat de un sobor de preoţi, a sfinţit marţi, 28 decembrie, crucile ce vor fi aşezate pe turlele Bisericii "Sfântul Voievod Ştefan cel Mare" din parohia Lecca, Protopopiatul Bacău.
În cadrul slujbei sfinţirii clopotelor, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului a rostit un cuvânt de învăţătură în care a remarcat că prin aşezarea crucilor pe turlă noul sfânt lăcaş a primit identitate. "Am venit pentru a stimula această comunitate, situată într-o zonă defavorizată, în aceste zile aflate sub binecuvântarea Naşterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Am dat identitate bisericii prin aşezarea crucilor pe turle şi, totodată, prin aceasta, i-am încurajat pe credincioşi să ducă mai departe osteneala, alături de preotul paroh Nicolae Lambru", a spus PS Ioachim Băcăuanul. Cultul Sfântului Voievod în Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului a explicat că prin aşezarea lăcaşului de cult al parohiei Lecca sub ocrotirea Sfântului Ştefan cel Mare se doreşte o întărire a cultului Binecredinciosului Voievod în Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, eparhie în care există în momentul de faţă mai multe lăcaşuri de cult ce-şi serbează patronul spiritual pe 2 iulie. "Dorim să întărim cultul Sfântului Ştefan cel Mare întrucât este născut în această eparhie, la Borzeşti. Din anul ştefanian 2004, s-au organizat numeroase evenimente spiritual-culturale închinate Sfântului Voievod al Moldovei. În eparhia noastră sunt cinci biserici şi o mănăstire cu hramul Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, între care se află şi cea din parohia Lecca", a mai spus PS Ioachim Băcăuanul. Piatra de temelie s-a pus pe 2 iulie Piatra de temelie a Bisericii "Sfântul Voievod Ştefan cel Mare" a fost pusă de PS Ioachim Băcăuanul, pe 2 iulie 2007. În prezent sfântul lăcaş este acoperit, urmând ca anul viitor să fie întreprinse mai multe lucrări: acoperirea cu tablă, realizarea tencuielilor, montarea tâmplăriei. La ridicarea lăcaşului de închinăciune au contribuit enoriaşii din parohie şi autorităţile locale. După cum ne-a relatat pr. paroh Nicolae Florin Lambru, în prezent sfintele slujbe se oficiază în biserica monument istoric din lemn, care datează din 1756.