Marți, 7 ianuarie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Parohia „Sfântul Dumitru” Narcisa, Bacău, din sobor făcând parte preoții slujitori ai acestui sfânt chivot băcăuan și alți preoți băcăuani. La slujbă au participat credincioșii parohiei, precum și alți pelerini veniți pentru împreună-rugăciune la ceas de sărbătoare închinată Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului.
Am intrat în Postul Adormirii Maicii Domnului
Astăzi a început postul închinat Adormirii Maicii Domnului. Este cunoscut în popor ca şi Postul Sfintei Marii sau Sântămăriei sau al lunii august şi va dura până pe 15 august, fiind considerat un post necesar pentru fiecare credincios.
Tradiţia spune că Maica Domnului, înainte de a trece la cele veşnice, a petrecut câteva zile în post şi rugăciune. Rânduielile bisericeşti ne arată că dacă lăsatul secului cade miercurea sau vinerea, atunci lăsăm de sec pe 30 iulie, iar dacă sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului cade în aceleaşi zile, atunci se mănâncă peşte şi se dezelagă postul a doua zi, pe 16 august. Despre Adormirea Maicii Domnului, adică moartea şi înălţarea cu trupul la cer a Fecioarei Maria, nu sunt informaţii în Sfintele Evanghelii, ci numai în tradiţia Bisericii. Această temă este tratată în scrierile a patru părinţi orientali: Patriarhul Modest al Ierusalimului, Andrei Criteanul, Gherman al Constantinopolului şi Sfântul Ioan Damaschin. În scrierile lor se spune că Maica Domnului a fost înştiinţată printr-un înger de mutarea ei din această viaţă. Deşi Apostolii erau răspândiţi în lume pentru a propovădui Evanghelia, au fost prezenţi la eveniment, Sfânta Fecioară înştiinţându-i asupra a ceea ce avea să se întâmple. După Învierea lui Hristos, Înălţarea Sa la ceruri şi Pogorârea Duhului Sfânt, Adormirea Maicii Domnului încheie lucrarea mântuirii, săvârşită de Mântuitorul Iisus Hristos.(NB)