Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București,
Ana Blandiana, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca
Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „Babeş-Boylai“ din Cluj-Napoca, alături de Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei Sighet organizează conferinţa „De la Ediculȇ la Sighet. Despre credinţa şi memoria modelelor“, susţinută de Ana Blandiana.
Conferinţa susţinută de Ana Blandiana, cu tema „De la Ediculę la Sighet. Despre credinţa şi memoria modelelor“, are loc azi, 26 mai, de la ora 18:00, în Aula „Nicolae Ivan“ a noului Campus Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, în prezenţa Înaltprasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
Conferinţa susţinută de doamna Blandiana face parte dintr-o serie de evenimente dedicate memoriei victimelor regimului comunist, între care: expoziţiile „Rusaliile Negre. Deportarea în Bărăgan“ şi „Ţăranii şi comunismul. Recviem pentru ţăranul român“ şi lansarea volumului „Fals tratat de manipulare“, de Ana Blandiana, la Cluj-Napoca, eveniment desfăşurat ieri, 25 mai, la Librăria Humanitas.
De asemenea, mâine, la Zalău, de la ora 13:00, la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă, are loc prezentarea expoziţiei „Canalul Dunăre - Marea Neagră. Un cimitir programat“; la Bistriţa, mâine, de la ora 19:00, la Casa Cărţii „Nicolae Steihardt“ va avea loc prezentarea cărţii „Corneliu Coposu în dialog cu Vartan Arachelian“; iar joi, 29 mai, la Sighet, la Memorialul victimelor comunismului are loc „Ziua Memoriei - Ziua Porţilor Deschise“. Vineri, 30 mai, la Cărbunari, Maramureş, în cadrul Muzeului de Artă Contemporană Florean, are loc vernisarea expoziţiei „Omagiu pentru foştii deţinuţi politici“, urmată de dezbaterea „Rezistenţa împotriva comunismului“.
Expoziţii cu documente de arhivă
Sâmbătă, 24 mai, şi duminică, 25 mai, au fost prezentate, la Cluj-Napoca, în cadrul Photo Romania Festival, la Centrul Claudiopolis, două dintre expoziţiile Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului, „Rusaliile negre: Deportarea în Bărăgan“ şi „Recviem pentru ţăranul român. Ţăranii şi comunismul“. De asemenea, în cadrul Photo Romania Festival, ieri, a avut loc evenimentul „Ziua Memoriei“, la care au participat, în calitate de invitaţi Ana Blandiana şi Romulus Rusan. Expoziţiile vor rămâne deschise până în 15 iunie.
Expoziţia „Recviem pentru ţăranul român. Ţăranii şi comunismul“ este realizată de Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului din cadrul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei - Fundaţia Academia Civică cu ocazia împlinirii, în martie 2009, a 60 de ani de la începutul colectivizării forţate a agriculturii şi de la începutul calvarului pentru ţăranul român. Curatorul expoziţiei este Romulus Rusan, directorul Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului. Expoziţia reconstituie, în documente de arhivă, fotografii de epocă şi mărturii de istorie orală, lumea rurală românească dispărută sub tăvălugul colectivizării forţate impuse de regimul comunist. Unul din elementele principale ale expoziţiei este harta numeroaselor răscoale ţărăneşti din anii 1949-1962, împotriva colectivizării şi cotelor. La realizarea expoziţiei ce a fost itinerată în mai multe oraşe ale ţării au mai colaborat filialele Timiş şi Arad ale Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, Muzeul Judeţean de Istorie din Alexandria şi mulţi martori la zi ai evenimentelor, conform organizatorilor.
Expoziţia „Rusaliile Negre: deportarea în Bărăgan“ a fost realizată în cadrul proiectului „Memoria deportărilor din România“, susţinut de programul „Europa pentru cetăţeni. Memoria activă a Europei“, al Comisiei Europene. Vernisarea ei a avut loc la 25 martie 2011, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“, fiind apoi itinerată în oraşe precum Timişoara, Drobeta Turnu Severin, Sighet, Brăila, Bucureşti, Sibiu, Budapesta.