Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Aniversarea a 167 de ani de învăţământ militar la Sibiu
Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu“ din Sibiu a sărbătorit ieri, 13 iunie, împlinirea a 167 de ani de la înfiinţarea primei şcoli de ofiţeri militari din spaţiul românesc. La ceremoniile şi manifestările organizate cu acest prilej a participat şi Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
Sărbătoarea de la prestigioasa academie militară din Sibiu, apreciată la nivel internaţional pentru calitatea învăţământului, pentru cadrele didactice şi absolvenţii bine pregătiţi, a început cu o conferinţă internaţională, intitulată „Organizaţia bazată pe cunoaştere“, aflată la cea de-a XX-a ediţie. Manifestarea a fost realizată sub patronajul Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi s-a bucurat de participarea a peste 280 de referenţi din instituţii de învăţământ superior şi centre de cercetare din România, Bulgaria, Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria, Austria, Portugalia şi Statele Unite ale Americii (SUA).
După conferinţă, a urmat o ceremonie militară, prin care s-a marcat împlinirea celor 167 de ani de la înfiinţarea primei şcoli de ofiţeri din ţară. La ceremonie au participat IPS Mitropolit Laurenţiu şi un sobor de preoţi, prefectul Ovidiu Sitterli, preşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Cindrea, reprezentanţii Primăriei Sibiu, ofiţeri şi militari, precum şi un grup de militari din SUA, invitat să participe la sărbătoare şi la exerciţii în comun.
În debutul ceremoniei, rectorul Academiei Forţelor Terestre din Sibiu, generalul prof. univ. dr. ing. Ghiţă Bârsan a transmis tuturor militarilor şi invitaţilor mulţumirile, felicitările şi gândurile bune: „Ne mândrim cu distincţia primită în decembrie 2013, când Clubul Rectorilor din Europa a catalogat instituţia noastră ca fiind una dintre cele mai bune universităţi regionale. La ceas aniversar, un gând bun dar şi un pios omagiu se cuvine să adresăm artizanilor acestei realizări, instructorilor, cadrelor didactice militare şi civile şi tuturor celor are şi-au pus amprenta asupra devenirii şi evoluţiei Academiei Forţelor Terestre“.
Diplome şi medalii
A urmat o slujbă religioasă de mulţumire şi de binecuvântare, oficiată de IPS Mitropolit Laurenţiu şi soborul de preoţi. Ierarhul a transmis felicitările sale şi binecuvântarea pentru militarii români: „Purtaţi onoarea militară în cinstea tuturor cetăţenilor ţării noastre şi vă întâmpinăm cu binecuvântarea lui Dumnezeu, care face ca roadele muncii dumneavoastră să fie de aceeaşi valoare şi de aceeaşi cinste ca şi acum. Felicităm pe conducătorii instituţiei, pe profesori şi instructori, dar şi pe studenţii academiei care au fost totdeauna alături de studenţii noştri teologi. Avem de purtat o haină pe care trebuie să cinstim. A dumneavoastră este una militară, iar a noastră este clericală“.
Au mai luat cuvântul şi oficialităţile invitate, iar mai apoi au fost oferite diplome şi medalii de onoare. Astfel, Academia Forţelor Aeriene din Bucureşti a oferit Emblema de Onoare Academiei sibiene. De asemenea, militarii americani au oferit Academiei de la Sibiu diplome şi însemne militare. Nu în ultimul rând, rectorul Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu, prof. univ. dr. Ion Bondrea, a oferit rectorului Ghiţă Bârsan o plachetă omagială şi o diplomă de excelenţă, pentru a sublinia buna colaborare între cele două instituţii de învăţământ superior din Sibiu. Reprezentanţii absolvenţilor din acest an au înmânat cheia Academiei reprezentanţilor studenţilor din anul III, simbolizând continuitatea în procesul educaţional. Ceremonia a continuat cu parada militară şi cu „Ziua Porţilor Deschise“, prin care oaspeţii au avut posibilitatea să cunoască mai multe despre tehnica şi armamentul militar, să participe la expoziţii de carte şi fotografie.