De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Aniversarea unui tezaur al spiritualităţii româneşti
Luni, 10 mai, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, a avut loc ceremonia oficială de deschidere a Zilelor Muzeului Satului, eveniment prilejuit de împlinirea a 85 de ani de la înființarea acestei instituții de cultură. În 10 mai 1936 se inaugura oficial „Muzeul Satului Românesc”, în prezența regelui Carol al II-lea, a membrilor guvernului, a oficialităților Bucureștiului, precum și a elitei culturale din acea vreme, din care făcea parte profesorul Dimitrie Gusti însuși.
La ceremonia din acest an, într-o zi cu multiple și profunde semnificații istorice, au participat delegaţi ai Patriarhiei Române, membri ai corpului diplomatic acreditat la București, reprezentanți ai Casei Regale, Președinției, Ministerului Culturii, Parlamentului și ai altor instituții centrale și locale.
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a citit mesajul adresat Muzeului Național al Satului de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și intitulat „Tezaur şi Iconostas al spiritualităţii populare româneşti”. Managerul instituției, conf. univ. dr. Paulina Popoiu, a mulțumit Părintelui Patriarh, precum și Preasfințitului Timotei, despre care a amintit că a binecuvântat extinderea de acum 5 ani a muzeului.
Evenimentul de luni s-a desfășurat în aer liber, la umbra generoasă a arborilor din muzeu, și a fost prefațat printr-un recital de nai susținut de interpreta Cornelia Tihon. O bună parte dintre participanții la aniversare erau îmbrăcați în costume populare. Organizatorii au ținut, însă, să amintească și parfumul epocii în care s-a născut muzeul, astfel încât oaspeții au fost întâmpinați de domni în frac, cu joben, și doamne în rochii elegante, iar în fața sediului instituției erau expuse două mașini de epocă impecabil întreținute.
Cu același prilej, a fost vernisată expoziția „Muzeul Satului și Regalitatea” și s-a lansat, împreună cu Romfilatelia, Întregul poștal aniversar „Muzeul Satului - 85 de ani (1936-2021)”.
Zilele Muzeului Satului vor dura până în 17 mai, dată la care, acum 85 de ani, acesta a fost deschis publicului. Atunci avea ceva mai mult de 30 de case țărănești, acum are de peste zece ori mai multe.