De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Ansamblul Parohiei „Sfântul Gheorghe” din Botoșani a primit veșmânt de lumină
Mii de credincioși au participat în Duminica a 2-a după Paști, 23 aprilie, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, la slujba de resfințire a bisericii închinate Purtătorului de biruință. Târnosirea lăcașului de cult a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, dimpreună cu un sobor de ierarhi, preoți și diaconi. Evenimentul de astăzi culminează seria de manifestări dedicate zilelor municipiului Botoșani.
După ce sâmbătă seară botoșănenii au luat parte la prima ediție a procesiunii Învierii, duminică dimineață, mii de credincioși s-au adunat în rugăciune la biserica închinată Sfântului Mare Mucenic Gheorghe din centrul orașului. După întâmpinarea ierarhilor de către soborul slujitor, dar și de către oficialități și credincioși, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, au săvârșit slujba de sfințire a lăcașului de cult - monument istoric.
La acest eveniment important, cei prezenți au avut posibilitatea, conform tradiției, să se închine în Sfântul Altar, dar și la racla Sfântului Cuvios Onufrie de la Mănăstirea Sihăstria Voronei, care a părăsit pentru prima dată biserica așezământului monahal pentru a marca acest moment deosebit.
În cuvântul de învățătură adresat către botoșăneni, Părintele Mitropolit a afirmat că viața sfinților poate fi un izvor de apă vie pentru sufletele care năzuiesc spre mila lui Dumnezeu: „Căutând în viețile sfinților, putem găsi momente din viața lor care pot să reprezinte apa cea vie pentru viața noastră, mai ales în momentele de cumpănă, precum cele prin care au trecut și Sfântul Apostol Toma, și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Îl vedem pe Sfântul Gheorghe ucigând balaurul. Dacă am observa înăuntrul nostru cu mai multă atenție, vai, Doamne, ce balauri descoperim acolo! Uneori, șarpele invidiei ne roade, alteori balaurul ambiției nemăsurate pătrunde în viața noastră. Inima noastră este furată de toate aceste vietăți ale răului care încearcă să ne fure. Inima noastră e la Dumnezeu, inima noastră este a familiei noastre, inima noastră aparține țării unde ne-am născut și, de multe ori, cântece de sirenă străine pătrund în noi și fură această inimă și o dă jertfă balaurului, precum aflăm la Sfântul Gheorghe. Desigur, nu suntem precum Sfântul Apostol Toma sau Sfântul Gheorghe, atât de tari în credință, nu suntem esență pură. Esență pură înseamnă să ai inima curățită, mintea luminată și trupul despătimit. Nu suntem diamant curat, care se alcătuiește în adâncimi de smerenie, de rugăciune, de jertfă. Suntem oameni obișnuiți, dar avem încredere în milostivirea lui Dumnezeu, în rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, avem încredere în intervențiile sfinților la tronul Preasfintei Treimi, iar Dumnezeu, în milostivirea Lui, ne așteaptă ca pe fiul risipitor, ca pe Sfântul Apostol Toma, ca pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, și fie ca prin rugăciunile lor să dobândim și noi calea, cu toate scăpările și slăbiciunile noastre, să dobândim calea și să avem în față direcția unei vieți cât mai curate în această lume”.
Ca semn de gratitudine din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, pentru coordonarea acestui proiect de restaurare, precum și pentru îndelungata activitate din parohie, părintele paroh Dumitru Florentin Mateciuc a primit „Crucea Moldavă” pentru clerici. Această distincție a fost oferită și primarului municipiului Botoșani, Cosmin Ionuț Andrei, arhitectului Ioan Sasu și inginerului Constantin Firtea. De asemenea, președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, a primit „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei” pentru mireni. Totodată, credincioșii care au sprijinit refacerea ansamblului parohial au fost răsplătiți de Părintele Mitropolit cu distincții de vrednicie.
„Un vis s-a împlinit, o rană s-a închis și iată că astăzi trăim un moment istoric. Într-adevăr, un moment deosebit într-o zi atât de frumoasă și binecuvântată de Dumnezeu. Sper că acolo, din ceruri, doamna Elena Rareș și toți ctitorii acestui sfânt lăcaș, precum și toți slujitorii care s-au ostenit aici și au slujit de-a lungul vremurilor, se bucură pentru că această sfântă biserică, care a devenit între timp Cenușăreasa orașului Botoșani, acum a devenit Mireasa lui Hristos și o bijuterie, un simbol al municipiului Botoșani”, a menționat părintele paroh Dumitru Florentin Mateciuc în cuvântul său de mulțumire.