În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Aparate medicale oferite Institutului Oncologic București
Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului (CMN) au oferit Institutului Oncologic din București (IOB) zece aparate pentru apnee în somn și zece concentratoare de oxigen. Totodată, aceștia au distribuit pacienților internați aici 350 de pachete cu produse bio, icoane și 50 de pungi cu jucării. Pe lângă toate acestea, părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru, împreună cu voluntarii, le-a transmis bolnavilor încurajări în momente de suferință.
Fiecare bolnav a primit un pachet pascal și câte o iconiță, însă pe lângă aceasta, „am căutat să fim alături și cu sufletul, să comunicăm cu ei pentru a nu se simți părăsiți, că boala îi desparte de cei dragi. (...) O astfel de boală nu afectează doar pacientul, ci întreaga familie (...) și atunci căutăm să fim alături de ei, să îi îmbărbătăm, să ne rugăm în primul rând, pentru că toate rămân la mila lui Dumnezeu”, a spus părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru.
Întrucât formele de manifestare ale cancerului sunt tot mai agresive, ascunse și greu de depistat, Patriarhia Română, prin Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, se implică acolo unde este mai multă suferință: „Poate duce omul cancerul o viață întreagă sau poate să îl răpească într-o lună sau chiar în mai puțin de o lună, dar căutăm să fim implicați cu tot ce ne stă în putință, cu bază materială, aparatură medicală, dar și cu suport moral, cu rugăciune și cu prezența noastră. Contează mult pentru un bolnav să nu trăiască sentimentul că este părăsit, izolat”, a subliniat părintele Grădinaru.
Patriarhia Română colaborează periodic cu IOB în sprijinul depistării cancerului în rândul populației din zonele defavorizate, pentru tratarea și susținerea morală a pacienților internați aici, adulți sau copii. „Venim în fiecare lună la copiii de aici, cu câte un spectacol, cu câte un moment artistic pentru a-i bucura și a-i face să uite că sunt la spital și că se confruntă cu această boală. Protocolul semnat între Patriarhia Română și Institutul Oncologic București s-a dovedit foarte util, pentru că mai mult de 30% din paciente au fost diagnosticate cu probleme și au fost direcționate către unități spitalicești”, a explicat Dan Prună, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.
Voluntarii au oferit zilele acestea Institutului Oncologic zece aparate pentru apnee în somn și zece aparate ce produc oxigen, extrem de necesare pacienților.
Credința în vindecare
„Sunt foarte multe activități pe care noi, voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, le desfășurăm aici, precum și la alte spitale din București”, a adăugat Prună. Potrivit acestuia, la IOB s-au împărțit produse bio pe care le pot consuma pacienții oncologici, dar și iconițe. „Pacienții au mai primit astfel de produse în decembrie și au fost binevenite. Există deja o relație de prietenie între voluntari și cadrele medicale, întrucât au mai fost în astfel de acțiuni din două în două săptămâni. Medicii din cadrul institutului participă și ei alături de voluntari. Avem chiar medici implicați astăzi în voluntariat, inclusiv eu am făcut voluntariat”, a afirmat Lidia Kajanto, managerul IOB.
Elena Rosoi, registrator medical la Secția de Radioterapie a Institutului Oncologic, consideră că „este un gest omenesc, firesc, dar în același timp rar făcut de oameni. Aici veți găsi oameni care așteaptă cu credință vindecarea. În perioada în care nu merg la radioterapie și la chimioterapie, pacienții se roagă. Fiecare are un mic acatist, cărți de rugăciuni, iconițe pe masa sa. Fiecare are speranța că se va face bine și că doar Dumnezeu îl mai poate ajuta. Cu tot efortul pe care îl fac medicii, se știe că această boală este nemiloasă, necruțătoare și speră doar în Dumnezeu”.
La acțiunea voluntarilor de joia trecută, 12 aprilie, a fost implicat și personalul din cadrul Penitenciarului Rahova din București, care a donat copiilor de la Secția de Oncopediatrie 50 de pungi cu jucării, dulciuri și fructe. „Am strâns în jurul sumei de 2.500 de lei, fiecare cu cât a putut să contribuie la această activitate. Am fost foarte bucuroși că i-am putut ajuta pe acești copii și cu siguranță vom mai participa la activități viitoare. Eu zic că fiecare dintre noi ar trebui să facă un astfel de gest. Nu necesită un efort foarte mare pentru a realiza asta”, a spus Florin Cosmin Brencea, ofițer în cadrul Penitenciarului Rahova.
Toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului CMN sunt derulate de voluntari, sub coordonarea părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru.