La Biserica voievodală „Sfântul Gheorghe”-Nou din Capitală au debutat în această seară, miercuri, 4 decembrie 2024, evenimentele duhovnicești dedicate hramului de iarnă, închinat Sfântului Ierarh Nicolae.
Aparatură medicală donată de Biserică Spitalului „Sfântul Ioan” din Galați
În cadrul parteneriatului româno-german, iniţiat la 2 iunie 2014 şi intitulat „Galaţi 2020”, dintre Arhiepiscopia Dunării de Jos şi Mitropolia ortodoxă română a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, care are drept scop înfiinţarea, la Galaţi, a unei clinici pentru tratarea şi recuperarea copiilor bolnavi de cancer, au fost aduse mai multe aparate medicale la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sfântul Ioan” din oraș.
Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sfântul Ioan” din Galaţi a achiziţionat mai multe aparate medicale de investigaţie şi de diagnosticare de ultimă generaţie, între acestea numărându-se şi cel donat în vara acestui an de Mitropolia ortodoxă română a Germaniei, Europei Centrale și de Nord, împreună cu Arhiepiscopia Dunării de Jos, în valoare de 13.000 de euro, cu ajutorul căruia se realizează diagnosticarea rapidă a afecţiunilor oncologice la copii.
Luni, 25 noiembrie, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, s-a aflat în mijlocul cadrelor medicale, al studenţilor de la Facultatea de Medicină şi Farmacie şi al pacienţilor de la Spitalul „Sfântul Ioan” din Galaţi pentru a binecuvânta aceste noi aparate medicale performante.
Chiriarhul a mers în secţiile în care sunt instalate noile echipamente medicale, pe care le-a binecuvântat, ca și pe cadrele medicale care îşi desfăşoară activitatea aici.
La final, ierarhul i-a vizitat pe studenţii Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Galaţi, aflaţi la cursuri practice în cadrul spitalului, cu care a avut un dialog, adresând sfaturi și cuvinte de apreciere pentru efortul pe care aceştia îl depun în pregătirea lor îndelungată şi temeinică spre a deveni oameni de nădejde în sprijinirea semenilor noştri aflaţi în suferinţă.
În această perioadă au fost efectuaţi paşii pentru demararea construcţiei efective a clinicii prin aplicarea proiectului necesar accesării de fonduri europene în vederea realizării unui ambulatoriu pentru diagnosticarea şi tratarea cancerului la copii, a formaţiunilor tumorale solide şi a celor de sânge. Proiectul, cu o valoare de 3,3 milioane de euro, se află în perioada de implementare. Ambulatoriul va avea parter şi un etaj şi va fi prevăzut, pe lângă cabinetele specifice oncologice, şi cu un serviciu de anatomie patologică pentru realizarea de analize amănunţite, în vederea stabilirii tipului de malignitate şi începerea tratamentului.