Credincioșii Parohiei Buda din județul Buzău au primit duminică, 24 noiembrie, binecuvântare arhierească. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie
Apariţie editorială de folos liturgic
La Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă a apărut recent cartea „Slujba Sfântului Botez şi rânduieli legate de naşterea omului“, folositoare pentru preoţi, dar şi pentru credincioşi deoarece „slujba Sfântului Botez trebuie citită de fiecare creştin în fiecare an, ca să înţeleagă mai bine ce au spus naşii pentru el când a fost botezat, copil fiind“, după cum arată în cuvântul introductiv Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Cartea „Slujba Sfântului Botez şi rânduieli legate de naşterea omului“ cuprinde rugăciuni, rânduieli, slujbe şi texte preluate din cea mai nouă ediţie a Molitfelnicului (2013), privitoare la săvârşirea Tainei Sfântului Botez, precum şi celelalte slujbe care se oficiază pentru pruncul sau adultul care urmează să fie primit sau încorporat în viaţa Bisericii Ortodoxe. Cartea este împodobită cu icoane color şi grafică adecvată, care ilustrează sugestiv principalele momente şi gesturi liturgice.
Cartea răspunde unei necesităţi practice, pentru că oferă în mod concentrat preoţilor slujba Tainei şi celelalte rânduieli care se oficiază în Biserică sau acasă pentru pruncul care urmează să se boteze, dar şi pentru mama pruncului. În această carte rânduiala slujbei este mai uşor de parcurs, iar indicaţiile tipiconale sunt marcate cu roşu şi mai clar evidenţiate.
Volumul răspunde dorinţei credincioşilor de a cunoaşte şi a se familiariza cu tainele Bisericii Ortodoxe. Parcurgerea acestei cărţi se poate face cu uşurinţă şi de către un credincios care nu are studii teologice, care se poate lămuri cu privire la rânduielile bisericeşti legate de Botez atunci când este în postura de a participa la Botezul propriului copil, sau când este chemat să fie naş pentru un prunc sau un adult care nu a fost botezat.
Dimensiunea practică liturgică a volumului se îmbină cu dimensiunea mistagogică pentru că prin parcurgerea rugăciunilor şi a rânduielilor tainei, creştinul descoperă lucrarea acestora în propria viaţă. Rodirea harului baptismal este condiţionată de împrospătarea continuă a experienţei baptismale prin conştientizarea unirii cu Dumnezeu. De aceea, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel îndeamnă, în cuvântul despre Sfânta Taină a Botezului care prefaţează cartea, ca fiecare creştin să citească măcar o dată pe an slujba Sfântului Botez. „Se cuvine, aşadar, să trăim în toată viaţa noastră bucuria Botezului ca bucurie a învierii sufletului nostru din moartea păcatului şi ca rodire a darurilor Sfintelor Taine ale Botezului, Mirungerii şi Euharistiei“, spune Preafericirea Sa.
Cartea de faţă descoperă că la temelia vieţii creştinului se aşază ca un mandat de neîntrerupt lupta împotriva păcatului şi a răului. Dimensiunea ascetică şi duhovnicească a vieţii creştinului se cere mereu a fi dezvoltată. „Botezul este Taina prin care ne lepădăm de satana şi ne unim cu Hristos. (…) Acest legământ de la Botez sau acest vot baptismal devine programul duhovnicesc sau lupta creştinului cu păcatul în toată viaţa sa pe pământ“, arată PF Părinte Patriarh Daniel.