Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Apariție editorială despre evoluția ideii de Dumnezeu la gânditorii antici
În cursul lunii ianuarie a anului 2021, la Editura „Sfântul Nicolae” de la Brăila a fost publicat volumul I al cărții „Aspecte religioase și teologice în viața, gândirea și opera filosofilor” - „Perioada Antică” al părintelui Alin Muntean din Episcopia Caransebeșului. Lucrarea își propune să surprindă evoluția „ideii de Dumnezeu” în istoria filosofiei, într-un număr de trei volume. Astfel, primul volum amintit înfățișează (în circa 400 de pagini) prezența „ideii de Dumnezeu” la gânditorii antici. Volumul al doilea, care este în curs de editare, se ocupă de prezentarea acestei idei în perioada Evului Mediu și a Renașterii, în timp ce volumul al treilea se va ocupa de expunerea acestei idei în filosofia modernă și contemporană.
După apariția acestor volume, autorul își propune printr-o altă lucrare de istorie a filosofiei, care se va intitula „Filosofii materialiste, profane și atee”, să realizeze o incursiune în seria gânditorilor profani care, în cazul unora, fie că nu au împărtășit ideea de Dumnezeu în vreun fel, în cazul altora, fie chiar că au combătut-o.
Cu o a treia lucrare, intitulată „Istoria filosofiei românești”, autorul își propune să încheie această tratare exhaustivă de istorie a filosofiei. În consecință, periplul de față realizează o împărțire a filosofilor în funcție de felul în care ei se raportează la ideea de Dumnezeu. Astfel, avem categoria filosofilor care acceptă și găsesc necesară ideea de Dumnezeu și, desigur, categoria celor care resping această idee.