Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Apariţie editorială la „Andreiana“
La Editura Arhiepiscopiei Sibiului, în colaborare cu Editura „ASTRA Museum“, a apărut recent lucrarea „La beauté liturgique et spirituelle de lâOrthodoxie en Roumanie“ - „Frumuseţea liturgică şi spirituală a Ortodoxiei în România“. Volumul cuprinde studiile de liturgică publicate în reviste internaţionale şi conferinţe susţinute în afara ţării de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
Majoritatea celor 13 studii, articole sau conferinţe publicate în acest volum sunt elaborate de IPS Mitropolit Laurenţiu în limba franceză, iar o parte sunt scrise în italiană, respectiv engleză. Închegate în jurul ideii de credinţă mărturisitoare şi lucrătoare, studiile prezintă diferite aspecte de ordin liturgic, sacramental, social-filantropic şi misionar ale Ortodoxiei, cu numeroase exemple din Transilvania Sfântului Andrei Şaguna, a sfinţilor mărturisitori din Mărginimea Sibiului şi din alte părţi ale ţării. În prefaţa volumului, intitulată sugestiv „La vocation confessante de lâOrthodoxie“ - „Vocaţia mărturisitoare a Ortodoxiei“, IPS Mitropolit Laurenţiu subliniază caracterul revelator şi de unire cu Dumnezeu a cultului divin răsăritean. Fiecare act liturgic este unul catehetic, menit să conducă pe credincioşi către Hristos, finalitatea urcuşului nostru spiritual.
„Peste tot unde se derulează activitatea catehetic-învăţătorească a Bisericii, dar mai ales în context liturgic, este îndeaproape legată de cult şi îl desăvârşeşte. (...) Cultul divin ne conduce la cunoaşterea existenţială a lui Dumnezeu, prin mijlocirea experienţei, o cunoaştere care înseamnă viaţa veşnică (Ioan 17, 3). Cunoaşterea liturgică este cunoaşterea Duhului Sfânt, expresia întâlnirii omului cu Dumnezeu prin iubire. (...) Cuvântul şi Taina din cadrul Sfintei Liturghii sunt inseparabile. Dumnezeu se adresează omului prin Cuvânt, învăţându-l tainele mântuirii şi ale credinţei (Romani 10, 17)“.
Filantropie şi dialog
Realitatea socială din lumea actuală necesită mai mult ca oricând o implicare misionară cât mai intensă a Bisericii, şi din acest motiv o parte dintre studiile cuprinse în volumul apărut la Sibiu vorbesc despre angajamentul şi responsabilitatea clerului şi credincioşilor în viaţa comunităţilor. Spre exemplu, în studiul „Liturgia e Filantropia, i doni dello Spirito Santo“ - „Liturghia şi filantropia, darurile Duhului Sfânt“, IPS Mitropolit Laurenţiu evidenţiază fundamentele actelor de caritate. Credinţa în Dumnezeul Treimic, în iubirea jertfelnică a Mântuitorului Iisus Hristos, Care a coborât în rândul oamenilor pentru a-i mântui, precum şi sfinţii, cei ce au desăvârşit în ei lucrarea harică, sunt principalele argumente pentru a susţine o continuă şi rodnică lucrare filantropică a Bisericii în societatea actuală.
Un important aspect al Ortodoxiei lucrătoare este cea legată de dialogul cu celelalte confesiuni creştine. O bună parte dintre conferinţele susţinute de ierarhul de la Sibiu în cadrul întâlnirilor ecumenice sunt cuprinse în acest volum, pentru a sublinia eforturile teologilor de a le descoperi frumuseţile Ortodoxiei şi fraţilor din alte confesiuni.
Amintim aici discursul „Spiegazione del Vespro“ - „Explicarea Vecerniei“, susţinut la Bari, în Italia, în cadrul conferinţei ecumenice intitulată „Coabitarea interculturală într-o Europă lărgită: comunitatea românească. Extindere, relaţii de integrare între Italia şi România“. Discursul sintetizează teologia şi simbolistica duhovnicească a slujbei Vecerniei din cadrul ritualului orthodox, subliniind în mod special caracterul de rememorare a istoriei mântuirii, prin numeroasele texte vetero-testamentare.
Textele apărute în context ecumenic subliniază pe de-o parte deschiderea Bisericii Ortodoxe faţă de dialogul cu ceilalţi creştini, dar pe de altă parte arată necesitatea mărturisirii credinţei ortodoxe în lume, în diferite contexte şi fără nici un rabat de la preceptele Evangheliei şi ale Sfintei Tradiţii. Discursul susţinut pe 4 septembrie 2007 la deschiderea festivă a celei de-a treia Adunări Ecumenice Europene, intitulat „«La Lumière du Christ» pour lâEurope de la ville transilvaine de Sibiu“ („«Lumina lui Hristos» pentru Europa din oraşul transilvan Sibiu“). demonstrează implicarea mediului teologic şi cultural din cetatea transilvană în dialogul şi vieţuirea cu celelalte neamuri şi confesiuni.
Modelul Sfântului Andrei Şaguna
Volumul apărut la Editura „Andreiana“ din Sibiu cuprinde şi texte dedicate personalităţii sfinte a Transilvaniei, Mitropolitul Andrei Şaguna, cel care nu doar a salvat Biserica Ortodoxă şi neamul românesc din această parte a ţării, ci a devenit pe veci sfântul ocrotitor al clerului şi credincioşilor ardeleni. „Sur la sainteté de la vie du Grand Métropolite de la Transylvanie, Andrei Şaguna“ („Despre sfinţenia vieţii marelui Mitropolit al Transilvaniei, Andrei Şaguna“), este textul care evidenţiază nu doar lucrarea misionară unică a Sfântului Ierarh, ci mai ales viaţa sa sfântă, adesea necunoscută de cei care au studiat activitatea sa în Transilvania şi au insistat pe realizările sale ca ierarh.
„Modestia sa exemplară şi umilinţa sa deliberată ne-au determinat să neglijăm de multe ori persoana sa, care a stat ascunsă în spatele unei activităţi multilaterale şi în spatele unei gigantice lucrări naţional-eclesiastice şi de valoare providenţială. Înţelegem acum că activismul divin şi fabulos al mitropolitului transilvan a avut ca sursă o enormă concentrare contemplativă, liturgică şi practică a monahului Andrei, care-şi petrecea nopţile trudind asupra studiului esenţei Ortodoxiei conţinută în Sfintele Scripturi, cult, canoane şi cultura creştină. Model de abnegaţie şi de uitare de sine, de sacrificiu şi de devotament faţă de Biserică, faţă de binele comun şi faţă de omenire, monahul Andrei Şaguna a salvat şi apărat Ortodoxia din Transilvania nu într-un mod polemic, ci constructiv“, spune IPS Mitropolit Laurenţiu în studiul menţionat.
Credinţa nestrămutată a Sfântului Andrei Şaguna şi viaţa sa duhovnicească sunt elogiate de IPS Mitropolit Laurenţiu şi sunt prezentate ca exemple vii ale lucrării harice în om. De altfel, scopul apariţiei acestui volum de studii şi conferinţe legate de lucrarea credinţei, a rugăciunii cultice şi a faptelor de milostenie este de a dovedi încă o dată complexitatea şi frumuseţea Ortodoxiei, trăită şi manifestată în ţara noastră de secole.