Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Apelul tinerilor creștini de pretutindeni: „Sfânta Sofia” să rămână muzeu
Reprezentanții Tineretului creștin din întreaga lume îi cer președintelui Turciei să mențină Catedrala „Sfânta Sofia” muzeu și să nu o transforme în moschee, întrucât face parte din patrimoniul cultural universal UNESCO, potrivit ANA-MPA. Solicitări asemănătoare au fost adresate liderului turc și de către oficiali occidentali care afirmă că „Sfânta Sofia” este un simbol al păcii, toleranței și diversității și, ca atare, trebuie să rămână „deschisă pentru toți”.
Reprezentanții Tineretului creștin din întreaga lume, proveniți din țări precum Rusia, Grecia, Cipru, Georgia, Armenia, Ucraina, Republica Moldova, SUA, Canada, Australia, Germania, Kazakstan, Belarus, s-au reunit, zilele trecute, în mediul on-line pentru a-i cere președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, să mențină statutul de muzeu Catedralei „Sfânta Sofia” și să nu o transforme în moschee, după cum informează agenția ANA-MPA. Ei au subliniat valoarea simbolică uriașă pe care aceasta o are: „«Sfânta Sofia» nu este doar un monument, ci parte din patrimoniul cultural universal UNESCO. Este un loc complex în care se regăsesc împletite istoria orașului, care a determinat viitorul lumii, cu diverse religii și oameni diferiți care au avut aceeași soartă”. În opinia tinerilor creștini, existența pe teritoriul unui stat musulman a unei biserici creștine, „o Mecca a tuturor creștinilor, care este protejată cu mare atenție, reprezintă cel mai clar indiciu al rolului istoric pe care îl poate avea un conducător de stat”.
Totodată, ei îi reamintesc lui Erdoğan că în trecut s-a implicat în „menținerea Mănăstirii Panagia Sumela ca muzeu, ceea ce a permis oamenilor din întreaga lume să cunoască istoria locului sfânt din zona Trabzon și, totodată, s-a creat un flux turistic”. Prin urmare, „menținerea «Sfintei Sofia» ca muzeu este o decizie cu o mare importanță istorică”. Tinerii creștini mai subliniază că „oamenii au nevoie astăzi mai mult ca oricând de un simbol al păcii, al liniștii sufletești, al toleranței și multiculturalismului. Vrem pace și armonie între credințe. Ne rugăm pentru soarta «Sfintei Sofia», unul dintre cele mai importante monumente culturale din întreaga lume”.
Vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a declarat într-un interviu pentru canalul grecesc MEGA că „«Sfânta Sofia» este un simbol global al coexistenței pașnice între religii și culturi, cu care a fost pecetluit Constantinopolul”, iar Comisia Europeană va lua poziție față de acest subiect „atât timp cât decizia finală este luată de instanță și de Guvernul turc”. Ministrul de externe al Franței a reacționat prompt la doar câteva ore după ce Consiliul de Stat al Turciei a aprobat, luna trecută, solicitarea convertirii muzeului în moschee, afirmând că „«Sfânta Sofia», ca simbol al toleranței și diversității, trebuie să rămână deschisă pentru toți”. Poziția este împărtășită și de alți miniștri de externe, între care cei ai Rusiei și Greciei, inclusiv de către șeful Departamentului de Stat al SUA, care a atras atenția că orice decizie a președintelui Turciei trebuie să țină cont de regulamentul UNESCO.
Potrivit Curții Supreme a Turciei, decretul lui Kemal Ataturk din 1934 privind statutul Catedralei „Sfânta Sofia” de muzeu a fost și este legal, dar actualul șef al statului turc are dreptul de a decide menținerea sau nu a acestui statut. Curtea Supremă a subliniat că este o decizie legitimă protejarea statutului „Sfintei Sofia” de muzeu, dar este suficient un decret prezidențial pentru a-l schimba. Recep Tayyip Erdoğan caută soluții legale de mai mulți ani pentru transformarea Catedralei „Sfânta Sofia” în moschee, fiind o chestiune de „suveranitate și de independență a țării”, conform site-ului de știri american breitbart.com. El are sprijinul partidului islamist AKP, dar și al formațiunii politice ultranaţionaliste MHP, însă se confruntă cu o puternică opoziţie din zona academică şi dintr-o parte a societății civile.
„Sfânta Sofia” a fost construită în secolul al VI-lea și a fost una dintre cele mai importante catedrale ale creștinătății până în 1453, la căderea Constantinopolului, când sultanul Mehmet al II-lea a transformat-o în moschee. În urma lucrărilor de restaurare din perioada otomană, catedralei i s-au adăugat minarete. În 1934, fondatorul Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk, o transformat-o în muzeu.
(Gabriela Zamora)