Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, a liturghisit duminică, 17 noiembrie, în mijlocul credincioșilor din parohia românească cu hramurile „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” și „Sfinții Ma
Apicultori profesionişti, la Costuleni
49 de apicultori din comunele Costuleni, Cepleniţa, Tomeşti şi Comarna au primit ieri, la Hiliţa, diplomele de absolvire a cursului de apicultură, organizat de World Vision România, în parteneriat cu Camera Agricolă Iaşi, în cadrul proiectului "Apicultura şi dezvoltarea economică în mediul rural".
Timp de trei luni, 49 de apicultori din zone melifere de tradiţie ale judeţului Iaşi au urmat un curs de specializare în domeniu, susţinut de specialiştii Camerei Agricole din Iaşi şi finanţat de World Vision. Diplomele şi certificatele obţinute în urma absolvirii acestui curs sunt recunoscute de Ministerul Muncii, precum şi de Ministerul Educaţiei. "Participanţii sunt apicultori cu experienţă sau în devenire, care nu aveau calificarea necesară. Noi le oferim nu numai informaţii tehnologice, ci şi legislative, de marketing, de promovare a produselor, pentru că ne dorim să găsim mierea românească în cât mai multe magazine şi mai ales o miere de calitate", a declarat Camelia Apetroaie, consilier superior Camera Agricolă Iaşi. Practic, absolvenţii acestui curs vor putea accesa mai uşor fonduri europene, pentru unele proiecte beneficiind chiar de un punctaj superior, vor putea pune pe picioare o mică afacere în acest domeniu şi vor putea comercializa produsele apicole obţinute. Concret, pot fi accesate fonduri pe Măsura 1.4.1, pentru susţinerea fermelor de semisubzistenţă, iar începând din luna iulie vor putea fi accesate fonduri pe Măsura 1.1.2, pentru instalarea tinerilor fermieri (între 10.000 şi 25.000 de euro). În cadrul aceluiaşi proiect, iniţiat şi finanţat de World Vision, au fost înfiinţate şi două asociaţii apicole, la Costuleni şi Cepleniţa. "Prin aceste asociaţii pot fi atrase fonduri UE, pot fi accesate fonduri pe Planul Naţional Apicol, marfa poate fi comercializată în comun, pot fi cumpărate unele produse la un preţ avantajos, poate fi negociat preţul produselor apicole", a explicat Rozica Tiţă, coordonatoarea proiectului de dezvoltare economică iniţiat de World Vision. Aceasta a mai precizat că 30 dintre membrii acestor asociaţii (absolvenţi ai cursului de apicultură) vor primi pachete tehnologice (stupi, material biologic, echipamente apicole) în valoare de 3.500 de lei.