În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Apreciat pentru competenţă şi corectitudine în lucrarea Bisericii
În legătură cu articolele şi ştirile din mass-media referitoare la domnul Ioan Turbatu, consilier patriarhal responsabil cu aspectele economice ale construirii Catedralei Mântuirii Neamului, Patriarhia Română precizează:
1. Până la sentinţa definitivă a instanţei de judecată, domnul Ioan Turbatu beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, principiu de drept luat în considerare în orice societate în care sunt garantate prin lege drepturile şi libertăţile cetăţeneşti. Astfel, potrivit articolului 23, aliniatul 11, din Constituţia României, „până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti de condamnare, persoana este considerată nevinovată“, aşa cum este considerat domnul Ioan Turbatu de justiţia română în prezent.
2. Acuzaţiile aduse în instanţă domnului Ioan Turbatu nu au legătură cu activitatea prezentă a acestuia. Domnul Ioan Turbatu a fost angajat de Patriarhia Română în anul 2010 din mediul privat pentru bogata experienţă în gestionarea din punctul de vedere al managementului economic a unor şantiere şi investiţii de mare amploare. În cei trei ani de activitate la construirea Catedralei Mântuirii Neamului, domnul Ioan Turbatu a contribuit cu eficienţă economică la realizarea infrastructurii viitoarei Catedrale patriarhale. Faptul că, după construirea acesteia, costurile edificării Catedralei Mântuirii Neamului, faza roşu-gri, au fost cu 20% mai mici decât cele estimate, situaţie mai rar întâlnită în România, denotă faptul că toţi cei implicaţi în ridicarea acesteia şi-au îndeplinit cu profesionalism atribuţiile de serviciu.
3. Trebuie subliniat faptul că toate deciziile legate de construirea Catedralei Mântuirii Neamului, mai ales cele referitoare la licitaţiile pentru diferite categorii de lucrări şi plăţi, sunt luate în mod transparent, după o analiză temeinică, de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc, organism executiv al Bisericii, format din 16 membri, care se reuneşte săptămânal în şedinţă de lucru. Astfel, toate propunerile făcute de echipa de specialişti care lucrează la construirea Catedralei Mântuirii Neamului, inclusiv cele de natură economică ale domnului Ioan Turbatu, sunt evaluate atent şi aprobate de acest organism de conducere bisericească.
În concluzie, prezenţa domnului Ioan Turbatu între specialiştii care au responsabilitatea edificării Catedralei Mântuirii Neamului se datorează profesionalismului dovedit prin construirea infrastructurii acesteia şi respectării unui drept cetăţenesc firesc, prezumţia de nevinovăţie, până la decizia finală a justiţiei.
Ca atare, considerăm exagerate şi tendenţioase unele abordări din media în legătură cu acest subiect, probabil din dorinţa unora de a fi permanent împotriva construirii Catedralei Mântuirii Neamului.
Patriarhia Română asigură clerul şi credincioşii Bisericii Ortodoxe Române, precum şi autorităţile publice centrale şi locale care susţin construirea Catedralei Mântuirii Neamului, că acest proiect prioritar va fi realizat în continuare cu aceeaşi transparenţă şi corectitudine în gestionarea fondurilor.
Biroul de presă al Patriarhiei Române