De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Arca lui Noe, reconstituită în Olanda
Constructorul olandez Johan Huibers este aproape de a termina o replică la mărime naturală a legendarei arce a lui Noe, la Dordrecht, pe râul Maas. Acesta a început construcţia în anul 2008 şi s-a folosit de textul biblic de la Facere 6, 15, unde sunt dimensiunile arcei transmise de Dumnezeu lui Noe: lungimea de 300 de coţi, lăţimea de 50 de coţi, iar înălţimea de 30 de coţi. O primă dificultate a fost echivalarea acestor măsurători cu sistemul modern, astfel ca Johan Huibers a echivalat un cot cu 0,5 metri. O a doua problemă a fost stabilirea tipului de lemn folosit de Noe, dar textul biblic este neclar, spunându-se că s-a folosit lemn de gopher. Constructorul modern a optat pentru lemnul de cedru şi pin.
Johan Huibers a demarat acest proiect de unul singur, folosind instrumente moderne la construirea arcei. El îşi propune ca prin această arcă să readucă în atenţia olandezilor istoriile din Biblie de care, crede el, aceştia au devenit străini. Arca urmează să devină un muzeu al istoriei biblice, în care vizitatorii să fie conduşi într-un trenuleţ. "Totul a început în 1992 când am visat o furtună. Am văzut cum Olanda era înghiţită de o masă enormă de apă, ca un tsunami. Ziua următoare am găsit o carte depre Arca lui Noe la o librărie, şi de atunci visul meu a fost să construiesc această arcă", a declarat Johan Huibers, preluat de agenţia ENI. (Marius Nedelcu)