În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Ardelenii şi-au cinstit ocrotitorii
Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, şi a Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, a fost prăznuită în mod deosebit la Catedrala mitropolitană din Sibiu. Clerul şi credincioşii Catedralei episcopale din Oradea au sărbătorit, pentru întâia oară, cel de-al doilea hram, Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei, după aşezarea sa ca ocrotitor, pe 11 martie 2012.
Pentru a doua oară, Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, a fost prăznuit împreună cu Sfântul Apostol Andrei, cu multă evlavie de credincioşii ardeleni, prin slujba Privegherii dinaintea praznicului, dar şi printr-o procesiune cu moaştele Sfântului Ierarh prin centrul istoric al Sibiului.
În ziua hramului, sute de credincioşi au poposit preţ de câteva ore la Catedrala mitropolitană din Sibiu, unde s-au închinat moaştelor primului mitropolit al Ardealului şi ocrotitor al lăcaşului de cult, s-au rugat la Sfânta Liturghie şi s-au împărtăşit cu Sfintele Taine.
Din soborul de ierarhi, condus de Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Arhiepisopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, au făcut parte Înalt Preasfinţitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Ioan, Episcopul-vicar al Mitropoliei de Varna şi Velikopreslavsk – Bulgaria, şi Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. În soborul de preoţi s-au aflat profesori de la Facultatea de Teologie "Sfântul Andrei Şaguna" din Sibiu, stareţi şi protopopi din Arhiepiscopia Sibiului, precum şi slujitori ai sfintelor altare de la bisericile din oraş şi din împrejurimi. Răspunsurile liturgice au fost date de corul facultăţii sibiene, condus de pr. lect. univ. dr. Sorin Dobre, iar credincioşii s-au închinat moaştelor Sfântului Andrei Şaguna. Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de IPS Mitropolit Irineu, care a subliniat mesajul textelor biblice lecturate la slujba religioasă. "Sfinţenia este atributul de seamă al lui Dumnezeu, este energia dumnezeiască ce se împărtăşeşte din Fiinţa divină. Se dă lumii, pentru ca lumea viaţă să aibă. Dumnezeu Se dăruieşte nouă, pentru că noi trebuie să fim aşa cum este el, pentru că lumea trebuie să fie sfinţită şi să aibă strălucirea Slavei dumnezeieşti. Dar nu doar sfinţenia ne-o dă Dumnezeu, ci El Se dăruieşte nouă în întregime. De aceea, noi Îl numim Sfânt şi vrea ca în noi să locuiască", a spus IPS Mitropolit Irineu.
"Bucuria cinstirii aleşilor lui Dumnezeu"
După Sfânta Liturghie, IPS Mitropolit Laurenţiu a mulţumit ierarhilor, preoţilor şi tuturor credincioşilor participanţi la marea sărbătoare de la Sibiu. "Dumnezeu ne-a oferit astăzi vreme frumoasă pentru a umple biserica şi pentru a ne umple inimile de această bucurie a cinstirii aleşilor lui Dumnezeu, sfinţi care sunt rugători pentru noi, dar în acelaşi timp modele de urmat", a subliniat IPS Mitropolit Laurenţiu.
Mitropolitul Ardealului i-a oferit IPS Mitropolit Irineu o icoană a Sfântului Andrei Şaguna, ca semn de preţuire. PS Ioan al Mitropoliei de Varna şi Velikopreslavsk - Bulgaria a primit din partea IPS Laurenţiu distincţia "Crucea Şaguniană" pentru clerici şi o icoană a Sfântului Andrei Şaguna. PS Episcop Ioan a mulţumit ierarhului de la Sibiu pentru invitaţie şi pentru ocazia oferită de a se închina moaştelor Sfântului Ierarh şi de a participa la o asemenea sărbătoare din Ardeal. Ierarhul a transmis mesajul IPS Kiril, Mitropolitul de Varna şi Velikopreslavsk, iar ceilalţi ierarhi au primit la rândul lor icoane ale ocrotitorului catedralei din Sibiu şi al tuturor ardelenilor. A urmat ceremonia prin care s-a oferit Ordinul "Sfântului Ierarh Andrei Şaguna" preşedintelui Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea, prefectului Ovidiu Sitterli, generalului Ghiţă Bârsan, rectorul Academiei Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu" din oraş, şi omului de afaceri Ilie Carabulea.
Hramul catedralei din Oradea
La Catedrala episcopală "Învierea Domnului" şi "Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei" din Oradea a fost sărbătorit, pentru întâia oară, cel de-al doilea hram al noii Catedrale episcopale. Sărbătoarea a început din ajun, cu slujba Privegherii în Paraclisul "Sfinţii Ierarhi Nicolae, Spiridon şi Nectarie" de la demisolul noii Catedrale episcopale.
Sfânta Liturghie din ziua hramului a fost săvârşită de Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în Paraclisul "Sfinţii Ierarhi Nicolae, Spiridon şi Nectarie". În cadrul slujbei, teologul Sorin Nistor a fost hirotonit diacon la Biserica "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" din Parohia Iteu, Protopopiatul Marghita. În cuvântul de învăţătură rostit, chiriarhul Oradiei a evidenţiat lucrarea de apostolat săvârşită de Sfântul Apostol Andrei pe pământul ţării noastre, precum şi personalitatea şi activitatea Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, ierarhul providenţial pentru Biserica Ortodoxă Română din Ardeal. "Cei doi sfinţi pe care îi prăznuim sunt pentru noi, românii, în special, modele de vieţuire, prin curajul, dârzenia şi dragostea cu care au propovăduit Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos, până la moarte pe crucea în formă de X, în cazul Sfântului Apostol Andrei, sau prin mărturisirea neobosită şi lupta neîncetată în călăuzirea poporului dreptmăritor din spaţiul transilvan, dacă ne referim la Sfântul Ierarh Andrei Şaguna", a spus PS Sofronie.
Credincioşii, veniţi în număr mare, s-au închinat şi au sărutat racla în care se află o părticică din sfintele moaşte ale Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, primită în dar de PS Sofronie, pentru noua Catedrală episcopală, din partea IPS Mitropolit Laurenţiu, în Duminica Ortodoxiei din acest an. Cu ocazia sărbătorii au fost finalizate lucrările de placare cu marmură roşie şi piatră de Podeni a faţadei catedralei, astfel încât schelele au fost demontate. Lucrările de placare continuă, în ritm susţinut, în părţile laterale ale sfântului lăcaş, în paralel cu cele de montare a jgheaburilor şi a burlanelor pentru apa pluvială.