De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Arheoparc în Cetatea medievală Oradea
Primăria Oradea, prin Direcţia de Dezvoltare şi Finanţări Externe, continuă programul de revitalizare a Cetăţii Oradea, printr-un proiect de reabilitare a patru corpuri de clădiri cu diverse destinaţii, precum şi printr-un proiect de înfiinţare a unui arheoparc, pentru găsirea mormintelor Sfântului Ladislau şi al împăratului Sigismund de Luxemburg. Şeful Direcţiei de Dezvoltare din cadrul Primăriei, Marcel Boloş, a precizat că elementul de atractivitate al acestui proiect va fi descoperirea mormântului Sfântului Ladislau, cel care a fost întemeietorul Cetăţii Oradei. Tot în Cetate îşi doarme somnul de veci împăratul Sigismund de Luxemburg, singurul împărat german care a fost înmormântat în afara graniţelor ţării sale de origine.
Pe toată durata şantierului arheologic, turiştii vor avea ocazia fie să participe efectiv la săpături, fie să vadă obiectele descoperite de arheologi şi prezentate în expoziţii temporare. „Avem nevoie de puncte de atracţie în cetate, dată fiind valoarea mare a proiectului, care are nevoie de sustenabilitate. La încheierea acestui proiect, toate corpurile din cetate ar trebui să fie reabilitate din temelii“, a precizat Marcel Boloş. Potrivit reprezentantului primăriei orădene, proiectul de revitalizare a Cetăţii Oradea mai cuprinde şi înfiinţarea unui centru ecumenic, o galerie de artă şi un show expoziţional (cu elemente rezultate în urma săpăturilor), o casă a căsătoriilor şi o bibliotecă municipală. Timpul necesar pentru a se realiza acest proiect este estimat la aproximativ şase ani, dar, odată încheiat, va permite un nou început de perspectivă turistică pentru Cetatea medievală. Primăria Oradea a câştigat un prim proiect de reabilitare a cetăţii, în valoare de 10 milioane de euro, finanţarea realizându-se prin Programul Operaţional Regional Axa 5 - dezvoltarea turismului, iar restul de 15 milioane de euro va urma pe acelaşi POR, dar pe Axa 1 - sprijinirea polilor de dezvoltare urbană.