În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Arhiepiscopia Aradului, implicată în educarea deţinuţilor
În aceste zile, conducerea Penitenciarului de Maximă Siguranţă Arad a organizat, la sediul Turnului de Apă din Arad, un vernisaj în vederea prezentării filmului de scurtmetraj "Unii dintre noi" şi a unei expoziţii fotografice pentru a sublinia importanţa implicării persoanelor aflate după gratii în acţiuni deschise spre comunitate.
Filmul de scurtmetraj se bazează pe o idee originală a persoanelor private de libertate implicate în proiect. Aceştia au asigurat în totalitate realizarea scenariului, regiei, fiind în acelaşi timp şi actori în film. Mesajul filmului de scurtmetraj are un conţinut puternic emoţional şi se referă la prevenţia delincvenţei juvenile, mai exact a consumului de plante etnobotanice. De asemenea, fotografiile realizate surprind momente care transmit sugestiv mesajul persoanelor private de libertate. Acţiunea este menită să implice tinerii custodiaţi în activităţi organizate de comunitate, alăturându-se astfel liceenilor, şi are ca scop crearea unui liant între aceştia, prin sensibilizarea cu privire la consecinţele consumului de droguri - ca şi modalitate alternativă de prevenţie. La invitaţia comisarului-şef de penitenciare Mircea Goina, director al Penitenciarului Arad, Arhiepiscopia Aradului a fost reprezentată de consilierul social, pr. Mircea Bupte, care alături de preotul capelan, pr. Mircea Nicolau, au adresat conducerii penitenciarului şi iniţiatorilor acestui proiect cuvânt de apreciere din partea Înalt Preasfinţitului Părinte Timotei pentru strădania depusă, exprimând nădejdea că dorinţele comune ale tuturor celor implicaţi vor contribui la sănătatea sufletească şi trupească a tinerei generaţii. Obiectivele specifice activităţilor derulate sunt implicarea specialiştilor Serviciului de educaţie şi asistenţă psihosocială din penitenciar în acţiuni cu impact comunitar, direcţionate pe linia prevenirii delincvenţei juvenile şi a combaterii consumului de droguri în rândul tinerilor din instituţiile de învăţământ arădene. De asemenea, se urmăreşte sensibilizarea tinerilor în ceea ce priveşte consecinţele consumului de droguri, în vederea reducerii cazurilor de noi consumatori în rândul acestora, precum şi dezvoltarea abilităţilor de exprimare creativă şi de relaţionare la persoanele private de libertate. Totodată, se urmăreşte crearea unor materiale (film de scurtmetraj, fotografii, pliante, broşuri) de către persoanele private de libertate, tineri şi adulţi, pe tema Substanţe cu proprietăţi psihoactive (etnobotanice) şi încurajarea formării unui climat social care să reducă stigmatizarea şi marginalizarea persoanelor aflate în executarea unei pedepse privative de libertate.