IPS Părinte Mitropolit Ioan și-a serbat, și anul acesta, onomastica, la sărbătoarea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, luând masa de prânz cu beneficiarii Centrului social de urgență pentru persoane fără adăpost de la Pădurea Verde din Timișoara.
Întâlnirea preoților militari din cadrul forțelor terestre
La Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu a avut loc în perioada 9-11 mai convocarea anuală a preoților militari din cadrul Statului Major al Forțelor Terestre din România. Întâlnirea preoților militari cu Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a avut loc joi, 10 mai, în aula academiei sibiene și a debutat cu un Te Deum oficiat de ierarh, prin care s-au înălțat rugăciuni de mulțumire pentru activitatea de până acum a preoților militari.
În cuvântul său, IPS Părinte Mitropolit Laurențiu i-a îndemnat pe slujitori să fie mereu prezenți în viața militarilor și să îi ajute pe aceștia să depășească provocările carierei militare prin apropierea de Dumnezeu și de Biserică. „Biserica nu așteaptă de la preoții militari ca aceștia să se laicizeze și să vină cu aceste tendințe în viața Bisericii. Așteptăm ca viața spirituală a Bisericii, experiența de două mii de ani, să se alipească de experiența și știința militară, dar mai ales de viața militară a persoanelor care acum sunt militari profesioniști. Trebuie să fiți pregătiți și să intuiți, să adăugați pe lângă teologie și alte științe și discipline ajutătoare, care stau alături de știința teologiei”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
La convocarea anuală a preoților militari din cadrul Statului Major al Forțelor Terestre din România au fost discutate aspecte ale statutului preotului militar, ale colaborării dintre preoții militari și ceilalți slujitori ai sfintelor altare, legate de regulamentele care stau la baza activității preoților militari și de ierarhizarea preoților militari. S-a luat în discuție posibilitatea ca o comisie a preoților militari să propună Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române alcătuirea unei cărți de cult în care să fie cuprinse toate slujbele religioase din cadrul ceremoniilor militare, actualizate pentru a răspunde nevoilor misionare. Nu în ultimul rând s-a discutat despre rolul preotului militar în unitățile în care slujește și despre intensificarea misiunii sale în rândul militarilor.
Un mesaj de bun venit a transmis prorectorul și locțiitorul comandantului pentru formare continuă și relații cu studenții din cadrul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, colonelul Constantin Grigoraș, iar la discuții a fost prezent și consilierul patriarhal pr. Ciprian Ion Ioniță de la Sectorul social-filantropic al Patriarhiei Române.