De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Arhiepiscopia Bucureștilor este alături de pelerini
Pentru a veni în sprijinul pelerinilor sosiți din toată țara la București să participe la sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, Arhiepiscopia Bucureștilor a pregătit mai multe locuri în care pelerinii pot dormi noaptea. De asemenea, au fost desemnați diaconi care să aștepte pelerinii în gară și să îi ajute cu informații, indicându-le în același timp unde pot să se odihnească pe timpul nopții.
Pelerinii au început deja să vină la București de câteva zile, mulți dintre ei dorind să participe și la tradiționala procesiune „Calea Sfinților”, ce a avut loc ieri pe străzile din jurul Catedralei Patriarhale. Și pentru că mulți dintre ei sunt din zone îndepărtate și au dorit să rămână pe toată perioada sărbătorii, Arhiepiscopia Bucureștilor a oferit o serie de locuri în care să poată dormi, primind în același timp ceai cald sau pachete cu alimente. Astfel, pelerinii pot dormi în spațiile încălzite puse la dispoziție de două școli din centrul Bucureștiului, respectiv Colegiul Național „Ion Creangă” din strada Cuza Vodă numărul 51, sector 4, București, instituție aflată lângă Mănăstirea Radu Vodă, și Colegiul Național „Mihai Eminescu”, strada George Georgescu numărul 2, sector 4, București, situată lângă Biserica „Sfântul Ilie”-Rahova. Pelerinii trebuie să aibă asupra lor acte de identitate.
De asemenea, toate bisericile din apropierea Pieței Unirii și a Catedralei Patriarhale sunt deschise pe timpul nopții, iar pelerinii sunt așteptați de persoane special desemnate. „În momentul în care aceste locuri special amenajate pentru pelerini din cele două colegii se vor epuiza, părinții diaconi, după slujba Privegherii, îi vor îndruma la una dintre cele 17 biserici aflate în proximitatea Dealului Patriarhiei. Pe toată durata cazării pelerinilor, aceștia vor fi supravegheați de câte doi reprezentanți ai Jandarmeriei Române și de către părinții diaconi”, a declarat pr. Sebastian Gabor, inspector eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, responsabil cu cazarea pelerinilor.
Bisericile deschise permanent în această perioadă
- Mănăstirea Antim, strada Antim nr. 2;
- Mănăstirea Radu Vodă, strada Radu Vodă nr. 24;
- Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”-Nou, Calea Șerban Vodă nr. 2;
- Biserica „Sfântul Mina”-Vergului, strada C.F. Robescu nr. 12;
- Biserica „Sfântul Ioan”-Piață, Bulevardul I.C. Brătianu nr. 99;
- Biserica „Sfântul Antonie”-Curtea Veche, strada Franceză nr. 33;
- Biserica „Sfântul Spiridon”-Vechi, Splaiul Unirii nr. 1;
- Biserica „Sfântul Gheorghe”-Vechi, Calea Moșilor nr. 38;
- Biserica „Sfântul Nicolae”-Vlădica, Bulevardul Regina Maria nr. 54;
- Biserica „Sfântul Ilie”-Rahova, strada Sfântul Ilie nr. 5;
- Biserica „Sfânta Ecaterina”, pe strada Sfânta Ecaterina nr. 4;
- Biserica Bucur Ciobanul, strada Radu Vodă nr. 33;
- Biserica „Sfântul Haralambie”-Flămânda, strada Olimpului nr. 17;
- Biserica Domnița Bălașa, strada Sfinții Apostoli nr. 60;
- Biserica „Sfântul Stelian”-Lucaci, strada Logofăt Udriște Năsturel nr. 96;
- Biserica „Sfântul Ciprian”-Zlătari, Calea Victoriei nr. 12;
Pentru mai multe informații, pelerinii se pot adresa diaconilor implicați în organizarea evenimentului, aceștia urmând să îi direcționeze spre spațiile
de cazare puse la dispoziție de către Arhiepiscopia Bucureștilor.
De asemenea, în această perioadă, medici și farmaciști de la Asociația Medicilor și Farmaciștilor Ortodocși din România (AMFOR), precum și voluntari de la Crucea Roșie sunt implicați în ajutorarea pelerinilor.