De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Arhiepiscopia Craiovei la momentul bilanţului
Centrul de restaurare şi vizualizare al Facultăţii de Teologie din Craiova a găzduit sâmbătă, 17 ianuarie, lucrările Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Craiovei. Evenimentul a fost marcat de prezentarea bilanţului pentru anul 2014, în cele cinci sectoare de activitate: administrativ, cultural, social-filantropic, patrimoniu-construcţii şi economic.
Membrii Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Craiovei s-au reunit în cadrul şedinţei anuale de lucru, organizată sâmbătă, 17 ianuarie, de praznicul Sfântului Antonie cel Mare. Cu acest prilej, în sala de festivităţi a Centrului de restaurare şi vizualizare al Facultăţii de Teologie din Craiova, reprezentanţii clericatului şi laicatului din Arhiepiscopia Craiovei au validat în şedinţă de lucru bilanţul activităţilor împlinite în anul anterior şi dările de seamă pentru sectoarele de activitate din cadrul Centrului eparhial. Întâlnirea a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.
Bilanţ şi perspective pentru activitatea bisericească din Arhiepiscopia Craiovei
Înaintea deschiderii şedinţei de lucru pentru Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Craiovei, urmând prevederile Statutului Bisericii Ortodoxe Române, a fost convocat Consiliul eparhial. În cadrul întâlnirii, prezidată de IPS Părinte Mitropolit, a fost sintetizată activitatea anului 2014, la cele cinci sectoare de lucru din cadrul Centrului eparhial: administrativ, cultural, social-filantropic, patrimoniu-construcţii şi economic. Totodată, a fost discutată lista propunerilor pentru activitatea anului în curs, s-a aprobat bugetul şi s-au rezoluţionat o serie de referate de ordin administrativ. După şedinţa Consiliului eparhial, de la ora 12:00, un sobor de preoţi au săvârşit slujba de Te Deum în Paraclisul „Sfinţii Trei Ierarhi“ al centrului de conservare. La începutul lucrărilor Adunării eparhiale, IPS Părinte Mitropolit Irineu a conferit Ordinul bisericesc „Crucea Sfântului Nicodim pentru mireni“ domnului prof. acad. dr. Ion Dogaru, colaborator apropiat al Arhiepiscopiei Craiovei. În continuare, activitatea Centrului eparhial a fost analizată în cele şase comisii statutare: administrativ-bisericească, economico-bugetară, culturală şi educaţională, patrimonială, social-filantropică şi organizatorică, juridică şi de validare.
Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Craiovei este organul deliberativ ce are în componenţă 30 de membri: 10 clerici şi 20 de laici, de pe raza celor 10 circumscripţii teritoriale din judeţele Gorj şi Dolj.
„Biserica se întemeiază ca o cetate care stă pe vârf de munte“
La finele întrunirii Adunării eparhiale, Părintele Mitropolit a ţinut un cuvânt de învăţătură, arătând că fiecare început de an trebuie să poarte cu sine mulţumirea şi rugăciunea adusă lui Dumnezeu pentru toate darurile Sale cele bogate. În acest context, IPS Părinte a evidenţiat unitatea, rolul şi importanţa pe care le-a avut sfânta noastră Biserică în decursul istoriei neamului nostru. „Strămoşii noştri ne-au lăsat cu o deosebită generozitate tot ceea ce avem în ţara aceasta. Au trecut prin vremuri grele, reuşind să păstreze neştirbit patrimoniul nostru naţional şi preţuind credinţa strămoşească. Ei ne-au lăsat nouă, celor de astăzi, o patrie, o ţară a părinţilor noştri. Biserica însăşi este prin urmare o moştenire de mare preţ, dată nouă de Bunul şi Milostivul Dumnezeu. De îndată ce S-a născut din Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, Mântuitorul Hristos a întemeiat unitatea Bisericii Sale, dorind ca noi să fim una, aşa cum El Una este, împreună cu Tatăl şi cu Duhul Sfânt. Prin urmare, Biserica se întemeiază ca o cetate, care stă pe vârf de munte, ca să fie văzută de toţi şi ca toţi să alerge la ea ca la o scăpare, ca la locul cel sigur al Providenţei Dumnezeieşti. Este adevărat că locul acesta sfânt, locul de Cetate al Bisericii, este important şi măreţ, fiind totodată expus atacurilor permanente din partea vrăjmaşilor celor văzuţi şi celor nevăzuţi. De bună seamă că această Cetate nu poate fi niciodată distrusă. Istoria ne arată că, de la începutul creştinismului, au fost mulţi care au încercat să desfiinţeze noua orânduire dumnezeiască, întemeiată de Mântuitorul Hristos în această lume. Cu toţii s-au izbit de temelia credinţei, aşa cum ne spune învăţătura Sfintei Scripturi că «Piatra pe care n-au băgat-o în seamă ziditorii, aceasta s-a făcut în capul unghiului. De la Domnul s-a făcut aceasta şi minunată este în ochii noştri» (Ps 117, 22-23)“, a spus IPS Părinte.
După încheierea activităţii, împlinind vechea tradiţie a întâlnirilor din anii precedenţi, membrii Adunării eparhiale au participat la agapa frăţească.