În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Arhiepiscopia Râmnicului și-a cinstit ocrotitorul spiritual
Arhiepiscopia Râmnicului l-a sărbătorit duminică, 19 mai, pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, ocrotitorul eparhiei și ctitorul Catedralei Arhiepiscopale din Râmnicu Vâlcea, unde a fost săvârșită Sfânta Liturghie de un sobor de ierarhi. Evenimentul s-a desfășurat în contextul sărbătorii locale a aducerii în Oltenia a sfintelor sale moaște pentru o săptămână, în perioada 28 aprilie - 5 mai 2012.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, și cu Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, se arată pe arhiepiscopiaramnicului.ro.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, care a subliniat însemnătatea cinstirii Femeilor Mironosițe, mărturisitoare ale Învierii Mântuitorului Hristos. „Virtuțile Femeilor Mironosițe au în vedere în primul rând credința de nezdruncinat că Hristos era Mesia Cel vestit de proroci. Ele erau rugătoare, făceau milostenie din avutul lor și au fost martore a multor minuni ale Mântuitorului. Bărbăția lor în timpul răstignirii, dar și aceea de a trece prin frica nopții la mormânt, netemându-se de ostașii sângeroși romani și de necredincioșii iudei, este o altă însușire a caracterului lor spiritual. Ele devin vestitoarele Învierii, negăsindu-L pe Hristos în mormânt. Ziua de astăzi este ziua femeii creștine, fiindcă femeile creștine sunt ucenițe ale Femeilor Mironosițe. Femeile creștine sunt numite de părinții duhovnicești români candele ale credinței în afara spațiului bisericesc”, a spus Preasfinția Sa.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a mulțumit ierarhilor prezenți pentru slujire, precum și tuturor celor care au sprijinit organizarea acestui eveniment duhovnicesc.
Cei prezenți s-au putut închina și la racla cu un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, aflat în patrimoniul sacru al Catedralei Arhiepiscopale, care a fost așezată spre închinare într-un baldachin special amenajat.
Sărbătoarea „Aducerea în Oltenia a moaștelor Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica” a fost introdusă în calendarul Mitropoliei Olteniei începând cu anul 2014, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, rememorând prezenţa în Oltenia pentru o săptămână (28 aprilie - 5 mai 2012) a sfintelor moaşte ale Sfântului Ierarh Calinic, ocrotitorul Arhiepiscopiei Râmnicului, se arată pe site-ul citat.