De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, defăimat în polemicile televizate privind ora de religie
În ultimele două săptămâni, mass-media centrală a acordat o atenţie sporită procedurii de înscriere la ora de religie, ca urmare a hotărârii Curţii Constituţionale a României, din data de 12 noiembrie 2014.
Întrucât preşedintele Asociaţiei Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă, dl Moise Emil, în cadrul mai multor emisiuni televizate pe tema orei de religie, a dezinformat opinia publică privitor la participarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, la o şedinţă de lucru a Inspectoratului Şcolar Judeţean Buzău cu toţi directorii unităţilor de învăţământ din judeţ, facem următoarele precizări:
1. La invitaţia dnei prof. Georgeta Burducea - inspector general în cadrul ISJ Buzău, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian a participat, în data de 19 februarie 2015, la o şedinţă de lucru cu directorii şcolilor din judeţ, unde şi-a exprimat convingerea că aceştia vor pune în aplicare dispoziţiile Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, în vederea înscrierii copiilor la ora de religie, respectând termenul, oricum foarte scurt, prevăzut de lege. Mai mult, prin expresia „fără ca nimeni să fie silit“, ierarhul a reafirmat caracterul absolut liber al opţiunii pe care părinţii/elevii majori trebuie să şi-o exprime în legătură cu frecventarea orei de religie.
2. Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a participat la această întrunire în calitate de conducător al instituţiei bisericeşti care organizează învăţământ religios în acest judeţ şi care acordă avizul scris (binecuvântarea) profesorilor de religie pentru a ocupa catedre în învăţământul preuniversitar.
3. În ciuda acestor evidenţe, mesajul ierarhului a fost denaturat de persoana amintită, care, deşi nu avea calitatea de director şi nici pe cea de invitat, a încercat să preia forţat microfonul, pentru a interveni fără permisiune în desfăşurarea şedinţei de lucru. Deşi incidentul a fost minimalizat, persoana în cauză a ales să-l folosească ulterior ca instrument de dezinformare şi denigrare, în toate intervenţiile sale publice.
Prin urmare, acuzaţiile potrivit cărora Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei i-ar fi îndemnat pe directori să-i influenţeze pe copii şi pe părinţi să opteze pentru ora de religie sunt total neadevărate şi defăimătoare, făcând parte din arsenalul unei campanii nedemne şi obscure, îndreptată împotriva Bisericii, ierarhiei, a voinţei credincioşilor şi, nu în ultimul rând, a valorilor moral-religioase.
Biroul de presă al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei