De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Arhim. Dr. Zareh Baronian, un distins slujitor al Bisericii Armene, prieten al românilor
În Sfânta și Marea Joi a Săptămânii Sfintelor Pătimiri ale Mântuitorului Iisus Hristos, a trecut la Domnul Arhimandritul mitrofor Dr. Zareh Baronian, distins și erudit slujitor al Bisericii Armene din România.
Trecerea sa la cele veșnice a adus multă durere comunității armene, dar a întristat deopotrivă și pe mulți ierarhi, preoți și credincioși ai Bisericii Ortodoxe Române care l‑au cunoscut și l‑au apreciat pe arhimandritul Zareh Baronian.
Părintele arhimandrit a fost un prieten sincer și apropiat al Bisericii Ortodoxe Române, pe care a cunoscut‑o încă din copilărie, locuind printre creștinii ortodocși din cartierul bucureștean în care s‑a născut. Această apropiere l‑a determinat să solicite vrednicului de pomenire Patriarh Justinian Marina binecuvântarea de a se înscrie, la vârsta de 26 de ani, la cursurile de doctorat ale Institutului teologic ortodox de grad universitar din București pe care le‑a urmat în perioada 1967‑1970. A alcătuit în cadrul secției practice, sub îndrumarea preotului prof. dr. Ene Braniște, teza de doctorat cu titlul Liturghia Bisericii Armene în cadrul liturghiilor celorlalte rituri liturgice răsăritene. Studiu comparativ, pe care a susținut‑o în anul 1975, obținând nota 9,57 și calificativul „Excepțional”.
În perioada studiilor sale doctorale, a legat o mulțime de prietenii cu colegii de studii, dintre care unii au ajuns, mai târziu, ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, şi cu profesori ai Institutului precum părintele Ene Braniște, părintele Constantin Galeriu și alții.
Pentru contribuția sa la amplificarea și consolidarea relațiilor între Biserica Ortodoxă Română și Biserica Armeană, Patriarhul Justinian i‑a conferit, în anul 1975, cu prilejul susținerii tezei de doctorat, cea mai înaltă distincție a Bisericii Ortodoxe Române, „Crucea Patriarhală”.
În același an, 1975, Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române i‑a publicat teza atât în revista Ortodoxia, cât și în extras.
Revistele noastre bisericești îi găzduiseră deja o mulțime de studii temeinice, în special pe teme liturgice. Prin aceste studii atât clerul, cât și tinerii noștri teologi au putut cunoaște viața liturgică și istorică a Bisericii Armene.
Prezent adeseori la evenimentele importante ale Bisericii noastre ca reprezentant al Arhiepiscopiei Armene din România, la Conferințele teologice interconfesionale găzduite de Biserica Ortodoxă Română, părintele Zareh Baronian s‑a distins întotdeauna prin erudiția sa vastă, prin eleganța sa sobră și prin ținuta sa duhovnicească.
În aceste momente de întristare pentru toți cei care l‑au cunoscut pe părintele Zareh Baronian, dar și momente de lumină pascală, avem speranța că sufletul lui se bucură de pacea Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos în iubirea Preasfintei Treimi.
Veşnica lui pomenire din neam în neam!
Condoleanțe și binecuvântări pentru toți cei îndoliați,
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Mesaj transmis la slujba de înmormântare a Înaltpreacuviosului Părinte Arhimandrit mitrofor Dr. Zareh Baronian, distins slujitor al Bisericii Armene din România, miercuri, 19.04.2017.